Vračar: Potrebna strategija razvoja kulture na nivou grada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Književnik iz Istočnog Sarajeva Goran Vračar izjavio je Srni da od nove gradske vlasti očekuje da konačno, na sistemski i organizovan način, pristupi izradi strategije razvoja kulture.

On je ocijenio da to neće biti moguće bez podrške medija i stručne kritike, jer je ovdašnja publika, kako kaže, snažno stala iza svih autora, bez obzira iz koje kulturne sfere dolaze.

Vračar očekuje da nova gradska vlast prvo zauzme pozicije da bi se uopšte moglo razgovarati o kulturi.

„Iskreno se nadam da će se stvari odvijati u pravcu razvoja kulture što je do sada bilo sporadično i uglavnom ‘isprovocirano’ našim prijateljskim vezama sa načelnicima opština koji su uvažavali i poštovali ono što smo stvorili i uradili u prethodnom periodu“, rekao je Vračar.

Ako se uzmu u obzir njegove nagrade iz 2019. i 2020. godine, pobjeda Željka Pržulja na konkursu u Sankt Peterburgu sa romanom „Sami na svijetu“ gdje je 25 zemalja poslalo najbolje što je imalo, te izložba Borka Močevića u Galeriji „Roman Petrović“ u Sarajevu, naveo je Vračar, oni su svoje vrijednosti dokazali, a da li će to neko prepoznati ili neće – ne zavisi od njih.

On je najavio da će ovu godinu započeti novim romanom „Metastaza“, koji je prošao na konkursu za sufinansiranje Ministarstva kulture Republike Srpske, dok bi izdavačka kuća „Filip Višnjić“ iz Beograda trebalo da objavi njegovu novu zbirku poezije.

„Napisao sam i pozorišnu predstavu i sada sam u svakodnevnim kontaktima sa glumcima Jelicom Kovačević i Aleksandrom Lazićem. Prema našim planovima, premijerno izvođenje predstave očekujemo do kraja marta ove godine“, istakao je Vračar.

Na pitanje da li su se u njemu „ohladila“ sjećanja na nagradu „Rastko Petrović“, za zbirku pjesama „Ispovest ludaka“, priznanje koje dodjeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu, Vračar je naveo da se čovjek uvijek rado sjeća svojih uspjeha.

„Ta 2019. je svakako bila veoma uspješna u mom slučaju jer sam dobio niz nagrada, a i iz štampe je tada izašao moj roman prvenac ‘Sedmi dan’ u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo“, rekao je Vračar.

Kada je riječ o poeziji, Vračar je naveo da trenutno „istražuje i igra se formama, pokušavajući da svojim pjesmama udahne drugačiji ritam“.

„To izgleda kao da komponujem. Nije lako pisati poeziju, a da se ne pređe u dosadu. Potrebno je unijeti nešto novo i drugačije da biste bili interesantni. Osim toga, ne volim ni hiperprodukciju. Ko puno priča, veoma malo vrijednog ima da kaže“, smatra Vračar.

Goran Vračar rođen je 1964. u Sarajevu gdje je i započeo karijeru književnika. Za svoju poeziju višestruko je nagrađivan.

Do sada je izdao nekoliko zbirki pjesama „Svetla Sarajeva“, „S one strane Drine“, „Let iznad Lukavičijeg gnijezda“, „Kad ti jave da sam umro“, „Kad smo se voljeli nas dvoje“ i „Ispovest ludaka“, kao i roman „Sedmi dan“, koji iz psihološkog ugla pokušava da sagleda komplikovane odnose muškarca i žene.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare