Promovisana zbirka pjesama „Ispovest ludaka“ Gorana Vračara

0

ISTOČNO SARAJEVO – Trećeg dana 21. Festivala malih scena i monodrame, pjesnik iz Istočnog Sarajeva Goran Vračar promovisao je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo zbirku pjesama „Ispovest ludaka“.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević, govoreći o ovoj knjizi i njenom autoru, svrstao je Vračara u „posljednje Mohikance“ među pjesnicima Istočnog Sarajeva.

„Stih i melodija glavne su karakteristike Vračareve poezije koju, iako govori ijekavicom, piše ekavicom, i to u simetričnom dvanaestercu“, istakao je Knežević.

On je istakao Vračarev „izvanredni“ omaž Desanki Maksimović u pjesmi „Tražim pomilovanje“, gdje autor traži pomilovanje za „varljive oči, dušu, za snagu i svoju uzavrelu krv“.

Prema njegovim riječima, Vračar svojom poezijom upućuje „molbu svom srpskom narodu da ostanemo ljudi“.

Obraćajući se posjetiocima, Vračar je ponovio svoj poznati stav da ne voli ovakve skupove na kojima „dvojica sjede pored mene i hvale me“.

Na zahtjev posjetilaca on je pročitao neke od svojih pjesama kao što su „Otići ću“, „Ravnica“, „Posle rastanka“, „Vreme da se gine“ i „Poklon“, koja je u publici izazvala posebne emocije, naročito među damama.

U svojoj biografiji Vračar je naveo da je srpski književnik iz Istočnog Sarajeva, rođen 1964. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja za kulturu „Front“ sa sjedištem u Istočnom Sarajevu.

Do sada je izdao nekoliko zbirki pjesama: 1997. „Svetla Sarajeva“, 1999. „S one strane Drine“, 2004. „Let iznad Lukavičijeg gnijezda“, 2013. „Kad ti jave da sam umro“, 2014. „Kad smo se voljeli nas dvoje“ i na kraju „Ispovest ludaka“.

Nakon promocije Vračareve knjige, realizovan je individualni autorski projekat „Gospod je živ“ Dragane Bosnić iz Makedonije, a ovo festivalsko veče je završeno predstavom Gorana Markovića „Govorna mana“, u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Priština Tihomira Stanića, Jelene Orlović i Nebojše Đorđevića.

Autorski autobiografski projekat „Gospod je živ“ Dragane Bosnić je priča o ženi koja poslije životnog brodoloma ostaje na ulici, očajna, nakon dva braka, nakon života u dvije države, tužna, povrijeđena, u bezizlaznoj situaciji i bez ikakve mogućnosti da se snađe i preživi, a koja se, ipak, na čudesan način izdiže nad porazom.

Bosnićeva je diplomirala glumu u Novom Sadu, a profesionalni glumački aranžman započinje u Novom Sadu, a zatim u okvirima profesije igra na scenama u Subotici, Beogradu, Skoplju, Velesu …

Drama „Govorna mana“ Gorana Markovića govori o mladom i uspješnom biznismenu, za koga vremenom saznajemo da je perspektivni političar, određen da zamijeni teško oboljelog predsjednika, koji angažuje poznatog glumca da mu ispravi govornu manu i generalno dotjera za scenski nastup.

Pisac razvija priču o preplitanju svijeta pozorišta i svijeta stvarnosti, navodi u kritici ove predstave pozorišni kritičar Ivan Medenica.

On ukazuje na to da iz sudara životnih sudbina jednog glumačkog para i jednog političara sve troje aktera izlaze izmijenjeni i drugačiji. Bolno skidanje maski, prouzrokovano glumačkim tehnikama ili životnim okolnostima, plaća se na različite načine: gubitkom voljene osobe i suočavanjem sa grijehom iz prošlosti, lažnim osjećanjem da se gospodari vlastitom sudbinom, krahom karijere, direktnom životnom ugroženošću i bjekstvom…

Reditelj i tekstopisac „Govorne mane“ Goran Marković ističe da se ovom svom djelu s radošću vratio nakon 19 godina i da mu je veoma drago što je ovu dramu uradio za Prištinsko Narodno Pozorište, za scenu u Gračanici, gdje je radio sa dvoje mladih, talentovanih glumaca tamošnjeg pozorišta Nebojšom Đorđevićem i Jelenom Orlović, i uz pomoć svog starog saradnika, prijatelja i velikog dramskog umjetnika Tihomira Stanića.

Za sutra u 16.30 časova predviđeno je da pjesnik i književnik Nedeljko Zelenović promoviše zbirku pjesama „Kratko čišćenje grla“, u 18.00 časova slijedi monodrama Siniše Maksimovića iz Šabačkog pozorišta „Četiri suze Lazareve“, a u 20.00 časova, predstava „Tektonika osećanja“, koju po tekstu Erika Emanuela Šmita igraju glumci Pozorišta iz Šapca.

Na 21. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu do 10. decembra nastupiće glumci i pozorišta iz Banjaluke, Šapca, Užica i Prištine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare