Bosić: Presuda će pasti kad profunkcioniše pravna država

0

ISTOČNO SARAJEVO– Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je danas da je zadovoljan procesima koje je otvorilo suđenje sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, jer ga je uvjerilo da se mora mnogo više uraditi da bi ovo društvo „izašlo iz okova“.
Osvrćući se na presudu Višeg suda u Banjaluci prema kojoj je obavezan da Dodiku isplati 6.000 KM kazne zbog klevete, Bosić je izrazio uvjerenje da će presuda suda „pasti“ onda kada, kako kaže, profunkcioniše pravna država i u Republici Srpskoj i u BiH.

„To znači da ovaj proces još nije završen“, rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je ovo suđenje otvorilo niz drugih procesa nakon što je prikupljena dokumentacija, koja je dalje predata institucijama.

„Na osnovu tog procesa su otvoreni i slučajevi Bobar banke, Pavlović banke i najmanje još 10 drugih slučajeva za šta smo predali dokumentaciju nadležnim organima“, kaže Bosić.

On dodaje da je 6.000 KM koje treba da plati po presudi suda za duševne patnje minimalna cijena situacije u kojoj se razotkrilo da je najveći problem ovog društva nefunkcionisanje pravne države.

Govoreći o evropskom putu BiH, Bosić je rekao da se mora vidjeti kakva će biti sudbina EU i hoće li Unija krenuti sa „zatvaranjem vrata“ prema proširenju, ne samo BiH, nego i ostalim zemljama zapadnog Balkana.

„Od ove situacije nestabilnosti i ekonomske neizvjesnosti jača pokret u EU koji ne želi dalja proširenja. To nas dovodi u situaciji da moramo definisati neke druge prioritete, jer su svi ponavljali da je glavni prioritet ulazak u EU“, istakao je on.

Bosić smatra da je glavni prioritet društva okrenuti se budućnosti i napraviti sistem koji funkcioniše kako bi se ekonomski krenulo naprijed.

Kada je riječ o bezbjednosnim problemima u BiH, Bosić je izrazio uvjerenje da su institucije i agencije svjesni njihovog obima, da prate situaciju i da, bar za sada, taj problem drže pod kontrolom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare