Priča o Cvijanovoj žičari

0


Cvijan Golijanin nadzire dolazak skijaša na žičaru (Preuzeto sa dovla.net)

Prva žičara na Jahorini je puštena u promet 29.11.1952. godine sa polazne stanice u blizini hotela „Jahorina“ sa nadmorske visine 1660 m do vrha 1885 m na Goloj Jahorini.

Dužina žičare iznosila je 1050 m, tip je bio jednosjed sa 102 sjedišta kapaciteta 360 putnika na sat. Od polazne stanice do vrha vožnja je trajala 8 minuta.

Pored žičare su postojale smučarske staze dužine 3660 m. Staza se spušta od vrha Šatora (1885m/nv) na Goloj Jahorini, preko Rajske doline do Kadina vrela – Vrhprača 1000 m/nv. Ove staze služe za smučanje običnih smučara i za evropska takmičenja u sportovima na snijegu. Odozdo od završne stanice kod Kadine vode vraćalo se žičarom „Tri“ do žičare „Jedan“ i tu nastavljalo ka Goloj Jahorini.

Žičara je imala drvene stubove, koji su dopremani konjskom vučom na mjesto ugradnje. Kada je žičara dovršena, prvi zaposlenik na toj žičari je bio Golijanin Cvijan iz sela Zabojska koje se nalazi na južnoj strani Jahorine.


Cvijan Golijanin


Cvijan je upravljao žičarom od njene izgradnje pa sve do vremena kada su na Jahorini izgrađene nove, moderne žičare za potrebe Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine.


Zbog ljubaznosti i gostoprimstva koje je pružao turistima, postao je nadaleko poznat, pa je ova žičara dobila ime Cvijanova žica.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/cvijanova-zicara-jahorina/] width=[54] height=[54] title=[Cvijanova žica] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}


Žičarom je upravljao Smučarski savez BiH od 29.11.1952. do 26.11.1958. godine kad je pripala Gradskom saobraćajnom preduzeću Sarajevo.

Danas Cvijanove žičara ne postoji i sve što je od nje ostalo su mali ostaci temelja na koje su bili postavljeni stubovi. Međutim, sjećanje na Cvijana je sve značajnije, jer je njegova žica i način na koji je njom upravljao postalo važan dio lijepe jahorinske istorije.


Video prilog RTRS (Bojan Čvoro) u okviru emisije Nedjeljom s Jahorine 21.12.2014.

(www.palelive.com / S.V.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare