Balkan Venture Forum 15. i 16. maja na Jahorini

0

Na petom investicionom Balkan Venture Forum 15. i 16. maja na Jahorini očekuje se 200 učesnika i predstavljanje 50 poslovnih ideja preduzetnika iz balkanskih zemalja pred najmanje 25 investitora iz regiona, Evrope i SAD.


Na forumu, koji finansira EU u okviru projekta “Inicijativa finansiranja rizičnim kapitalom na Balkanu /VIBE/”, uz lokalno organizaciono partnerstvo Inovacionog centra Banjaluka, biće predstavljene poslovne ideje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, čiste tehnologije i takozvanih životnih nauka.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da se na ovaj najveći investicioni forum za preduzetništvo i inovacije u jugoistočnoj Evropi mogu prijaviti nezavisna preduzeća sa sjedištem na Balkanu koja pripadaju ovim sektorima i koja traže dodatno finansiranje u naredna 24 mjeseca.

“Pozivamo naše preduzetnike sa dobrom idejom da se prijave u što većem broju, jer će imati mogućnost da je predstave ljudima koji dolaze direktno sa novcem”, rekao je Gverić.

Gverić je izrazio zadovoljstvo što je Republika Srpska dobila priliku da organizuje ovakav forum i najavio da će nakon Jahorine, krajem godine biti održan i forum u Sloveniji, čime će biti završen ciklus foruma.

“Osim što želimo da postanemo prepoznatljivi na mapi preduzetništva jugoistočne Evrope, cilj foruma je i da se ojača preduzetništvo, pruži podrška razvoju novih kompanija i poveća broj investicija, te olakša pristup finansijama, koje ne moraju biti isključivo ograničene na kreditna sredstva”, rekao je Gverić.

On je rekao da će forum podrazumijevati konferenciju, panel sesije, prezentacije ideja i umrežavanje aktera i da će Inovacioni centar Banjaluka u narednim nedjeljama davati informacije o detaljima agende.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković rekao je da forum obuhvata sastanak na visokom nivou sa nosiocima administrativnih funkcija zemlje domaćina, na koji će biti pozvani resorni ministri, zatim prezentaciju poslovnih ideja i debatu odnosno forum između investitora.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju preuzela obavezu da zaokruži investicioni ekosistem, za koji nedostaju dvije karike – stručna adresa za pomoć mladim preduzetnicima i mali budžet sjemenskog kapitala za ranu fazu biznisa, koje se mogu naći uz pomoć foruma.

“Ako pogledamo kolike su investicije u brzorastuće poslove, vijećemo da je vrlo malo potrebno uložiti da bi se godinu ili dvije stvorila ogromna vrijednost. U tom kontekstu treba da animiramo i domaći kapital kojeg ima, ali je loše investiran”, rekao je Marković.

On je rekao da je forum otvoren, ne samo za preduzetnike koji imaju novu ideju, već i za one koji imaju postojeću ideju kako bi je globalizovali uz pomoć ulagača.

“Politika investitora prema poslovnim idejama poslednjih godina se drastično promijenila, jer oni hoće da u njih ulažu čim se pojave, s obzirom da se onlajn poslovi prebrzo razvijaju. Samo nastupanje na forumu je i jedna vrsta zaštite poslovne ideje”, rekao je Marković.

Marković je naveo da su forumi, koji su do sada održani u Skoplju, Beogradu, Sofiji i Tirani, okupili više od 1.500 učesnika, među kojima preko 90 investitora iz regiona, Evrope i SAD i više od 130 preduzetnika koji su predstavili svoje ideje.

“Bio sam u žiriju u dva foruma u Skoplju i Sofiji i iznenađen sam šta se sve na njima predstavi, jer se pažnja investitora seli ka jugoistočnoj Evropi iz koje dolazi veliki broj kvalitetnih, svježih i korisnih ideja”, rekao je Marković.

Najbolje rangirana preduzeća na “Balkan venčer forumu BiH” dobiće priliku da se predstave na Evropskom venčer samitu u decembru u Dizeldorfu, na kojem će se predstaviti preko 100 preduzeća.

Na forum, koji će biti održan u hotelu “Termag” na Jahorini, zainteresovani preduzetnici mogu se prijaviti do 31. marta kompletiranjem ličnog profila i profila preduzeća na adresu www.vibeproject.eu .

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments