Održano predavanje o uticaju klime na maline

0

Na Palama je danas održano predavanje „Uticaj klimatskih promjena na proizvodnju maline“, a uskoro bi trebalo da počne i praktična obuka za proljećne radove u malinjacima, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predstavnik Ministarstva iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi područne jedinice Sokolac Dragan Bejatović rekao je da je ovo predavanje održano u okviru „Zimske škole“, koja obuhvata dva teorijska predavanja i jednu praktičnu obuku na malinjaku.

„Danas je održano prvo predavanje – o uticaju klimatskih promjena, a drugo će se odnositi na održavanje malinjaka, đubrenje i zaštitu maline. Klima se iz godine u godinu mijenja, tako da malinari moraju tome da prilagode proizvodnju. Posebno je važan prelazak iz zime u proljeće i iz proljeća u ljeto“, naveo je Bejatović.

On kaže da na području opštine Pale ima 25 proizvođača sa ukupno pet hektara maline, te da vlada zainteresovanost za tu vrstu proizvodnje.

Bejatović navodi da perspektive ima samo što cijena maline varira u posljednjih šest godina, ali se nadaju da će ova godina biti bolja za malinare.

On je naglasio da Ministarstvo pruža podrušku malinarima kroz pravilnik o podsticajima, te podsjetio da su prošle godine podsticaji za maline iznosili 0,30 KM po kilogramu.

Prema njegovim riječima, svi malinari će dobiti i sertifikate o završenoj „Zimskoj školi“, što će im pomoći pri sertifikaciji proizvodnje.

Božana Savić kaže da se proizvodnjom malina počela baviti prije tri godine, kada je zasadila maline, a da su prvu berbu imali prošle godine.

Ona je navela da su na ovom području idealni uslovi za bavljenje malinarstvom, ali da postoji problem plasmana maline koji se mora riješiti.

„Ovakva predavanja su mnogo značajna za opštinu Pale i nas mlade malinare jer nemamo od koga da naučimo i nismo kraj sa nekom tradicijom, pa učimo od nule“, naglašava Savićeva, koja ima tri dunuma zasada pod malinom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare