Predstavljeno pet knjiga edicije “Srpska književnost u BiH”

0

Na Filozofskom fakultetu na Palama večeras je održana promocija prvih pet knjiga edicije “Srpska književnost u BiH” u izdanju Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

Knjige obuhvataju teme “Stara srpska pismenost u BiH: srednji vijek i period osmanske vlasti”, “Epske narodne pjesme”, “Epsko-lirske narodne pjesme”, “Lirske narodne pjesme” i “Narodne pripovijetke i predanja”.

Profesor Branko Letić i član redakcijskog odbora edicije “Srpska književnost u BiH” kaže da je učestvovao od prve ideje do ostvarenja, te da su htjeli pokazati da Srbi imaju književnu baštinu u BiH.

“Kada smo pokretali ovu ediciju imali smo u vidu da već postoje dvije biblioteke ili edicije – bošnjačka književnost u 100 knjiga i književnost Hrvata iz BiH u 100 knjiga. Trebalo je na neki način pokazati da i mi imamo svoju baštinu, da je ona duga i svojevrsna potvrda naše autohtonosti, prisustva na terenu BiH, što je bilo osporavano bez argumenata”, rekao je Letić.

On je dodao da ovih pet prvih knjiga treba da pokažu prirodu srpske književne baštine, njene korijene, oblike, posebno kada je riječ o njenim glavnim atributima, a to su srpski jezik i ćirilično pismo.

Jedan od autora knjige Saša Knežević rekao je novinarima da je edicija davno trebala biti završena, kao što su radila druga dva konstitutivna naroda u BiH.

“Mi smo malo zakasnili. Trebala se pojaviti jedna generacija profesora koji su shvatili značaj i neophodnost ovakvog posla. Prvu knjigu je uradio asistent iz Banjaluke Danijel Dojčinović, a ostale iz narodne književnosti radili smo Jelenka Pandurević i ja. Te knjige pokazuju koliki je značaj i udio u narodnoj književnosti srpskog naroda u BiH, odnosno koliko je tog blaga koje se ne nalazi u standardnim antologijama”, rekao je Knežević.

On je dodao da svrha knjiga jeste da budu one ono što su nekada bile u 19. vijeku do Drugog svjetskog rata, pjesmarice koje su ljudi i svaka srpska kuća imale, dio opšte kulture i u funkciji čuvanja srpske baštine sa ovih prostora.

“Nadam se da će one da ožive u narodu i budu dio kućnih biblioteka, što je osnovni cilj”, naglasio je Knežević i dodao da je ovo prvo kolo od pet knjiga i da je u planu drugo kolo koje će pokriti pisanu književnost 19. vijeka.

Jedan od autora Jelenka Pandurević ističe da prvo kolo antologijske edicije čine knjige koje su obuhvatile stariju književnost srednjeg vijeka i narodnu književnost, dodavši da je radila na knjigama koje su obuhvatile narodnu književnost Srba u BiH.

“Knjige su urađene prema standardima koji su predviđeni za ovu ediciju, da budu dostupne i korisne naučnoj javnosti, ali i zainteresovanim čitaocima koji nemaju nužno književno obrazovanje, nego jedan respekt prema narodnoj usmenoj tradiciji i prema nacionalnoj književnosti u BiH”, rekla je Pandurevićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments