Представљен нови правилник о подстицајима

0

РОГАТИЦА – Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Источно Сарајево, презентовали су данас пољопривредницима општине Рогатица Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2024. годину и упознали их са новинама у овом документу.

Виши стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Источно Сарајево Свјетлана Мичић рекла је Срни да из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подсјећају да аграрни буџет за ову годину износи 180 милиона КМ.

За текућу производњу, како је навела, биће издвојено 108.270.000 КМ, за подршку дугорочном развоју 56.427.770 КМ, а за системске мјере 15.302.230 КМ.

Мичићева је нагласила да је позитивне реакције код пољопривредника изазвала новина да је од ресорног министарства Српске премија за литар млијека екстра класе предатог мљекарама 0,28 КМ, те да су остали услови за премију за једну квалитетну приплодну јуницу у брдско-планинском подручју и за 50 квалитетних приплодних оваца.

Мичићева је навела да је на овој презентацији највише питања било из сточарске области, те питања везаних за новине у плаћању пореза на доходак пољопривредника.

Она је подсјетила да је измјенама и допунама Закона о порезу на доходак у порески систем Српске уведен посебан обвезник пореза на доходак од пољопривреде – мали пољопривредника, те да су пољопривредници упознати о условима за стицање тог статуса, начину попуњавања обрасца/захтјева за статус, те о доношењу рјешења о пореским обвезницима – малих пољопривредника.

Једна од новина је да мали пољопривредници чији је остварени приход мањи од 12.000 КМ, годишње нису обавезни да плаћају порез, док пољопривредници са приходом од 12.000 КМ до 25.000 КМ годишње плаћају порез 200 КМ на годишњем нивоу, а мали пољопривредници који остваре приход од 25.000 КМ до 50.000 КМ порез на доходак плаћају 400 КМ на годишњем нову.

Пољопривредници су информисани и о условима издавања потврде о обавезно спроведеним мјерама у случајевима када ветеринарска служба узима налазе крви код музних грла.

Виши стручни сарадник за ратарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Источно Сарајево Јована Тодоровић одржала је данас завршно предавање „зимске школе“ за произвођаче кромпира и уручила им сертификате.

„Зимска школа је обухватила низ теоретских предавања и практичних обука које су прошли произвођачи, везано за модерне технологије производње кромпира, исхране и заштите ове културе“, истакла је Тодоровићева.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Источно Сарајево, Министарства пољопривреде, шумарства водопривреде Републике Српске, д‌јелује на 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare