Mjere inspektorata protiv nelegalnih prevoznika daju rezultate

7

Pomoćnik direktora Inspektorata Republike Srpske i glavni republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković izjavio je danas u Palama da su mjere koje u zadnja dva mjeseca preduzimaju nadležne institucije protiv nelegalnog međunarodnog prevoza putnika počele da daju rezultate.

„U zadnjih 60 dana intenzivno smo radili na suzbijanju ovog problema i sa zadovoljstvom mogu reći da je on u dobroj mjeri suzbijen“, rekao je Drašković novinarima konstatujući da problem nije riješen do kraja, ali da postoje kontrolni organi koji se time bave.

On je podsjetio da je problem međunarodnog prevoza putnika, koji je posebno zadnjih godina eskalirao na relaciji Sarajevo – Beograd, doveo u pitanje ekonomsku održivost autobuske stanice u Palama.

„Ova stanica je izgubila određeni broj putnika, izgubila je osnovni tehničko-tehnološki prihod iz djelatnosti tako da je postalo upitno njeno funkcionisanje“, naglasio je Drašković.

Prema njegovim riječima, Inspektorat Republike Srpske donedavno nije imao nadležnosti u ovoj oblasti međunarodnog prevoza putnika pošto je ta nadležnost bila na Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, koji je imao svoj inspektorat.

„S obzirom na to da ta služba nije radila dovoljno da eliminiše ovaj problem, Vlada Republike Srpske je u setu reformskih propisa predložila izmjenu zakona i vratila tu nadležnost entitetu, odnosno Srpskoj, kako joj to po Ustavu i pripada“, objasnio je Drašković.

On je naveo da u zoni graničnog pojasa od Višegrada do Zvornika kontrolni organi Granične policije, koji su u stalnoj koordinaciji sa Inspektoratom Republike Srpske, vraćaju vozila koja obavljaju nelegalan prevoz putnika.

„Evidentna je i dobra saradnja sa MUP-om Republike Srpske, prije svega Policijskom upravom Istočno Sarajevo“, rekao je Drašković i istakao da je saradnja u vezi sa ovim problemom ostvarena i sa Vladom Srbije i njenim nadležnim institucijama u sklopu specijalnih paralelnih veza Srbije i Republike Srpske.

„Sa te strane smo učvrstili veze između dva nivoa vlasti kada je riječ o međugraničnoj saradnji“, dodao je Drašković.

Kao primjer funkcionisanja nelegalnog međunarodnog prevoza putnika Drašković je naveo turističku agenciju „Gea turs“ iz Beograda, koja svoje usluge oglašava u svim medijima.

„Napravili su takvu šemu da su dnevno radili po 10 obrta“, rekao je Drašković i dodao da je ova agencija, nakon što je počelo isključivanje njenih vozila iz saobraćaja i usmjeravanje na autobuske stanice, uz narušavanje komoditeta putnika, registrovala vozila na fizička lica.

Prema njegovim riječima, i za ovo postoji rješenje jer informacioni sistem na granici evidentira registarske oznake, kada se ta vozila pojavljuju i koja je njihova permutacija.

„Juče smo imali informaciju Granične policije da je vlasnik ‘Gea tursa’ intervenisao za tri vozila koja su vlasništvo fizičkih lica, a koji su vraćeni, što je očigledan dokaz da je sve uvezano“, konstatovao je Drašković.

On je izrazio nezadovoljstvo visinom propisanih kazni za one koji krše zakon navodeći da je kazna 200 KM, a ukoliko se nalog plati odmah – 100 KM.

„Nažalost, problem je na nivou Parlamentarne skupštine BiH jer imamo loš zakon“, zaključio je Drašković.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zadovoljstvo što su aktivnosti koje je Inspektorat Srpske pokrenuo na njegovo i insistiranje vlasnika Autobuse stanice Pale počele da daju rezultate.

„Sigurno je da je ovo dobar pomak, ali svi treba da znamo da autubuske stanice u cijeloj Republici Srpskoj nisu neka profitabilna priča i da ih je veoma teško održati u sistemu zbog nelegalnih perevoznika“, istakao je Jugović.

Prema njegovim riječima, potrebno je i dalje zadržati stalne kontrole na granici i međutačkama kako se ne bi dovelo u pitanje poslovanje cijelog sistema, ne samo Autobuske stanice u Palama.

„Nelagalnim prevozom ugroženi su i prevoznici koji plaćaju peronske obaveze i dobijaju putnike i sve što slijedi. Svi smo mi u sistemu ugroženi ako tome ne stanemo u kraj“, zaključio je Jugović.

Portparol Autobuske stanice Pale Nikola Čvoro podsjetio je da su u znak upozorenja u ovoj stanici u aprilu i maju ove godine tri puta obustavljali rad.

„Drago nam je da je počelo rješavanje ovog problema“, rekao je Čvoro i izrazio uvjerenje da u bližoj budućnosti neće biti potrebe za obustavljanjem rada.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplati se
Obavijesti me o
7 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Mislim da ljudi ne shvataju šta je tržište. Ti ,,nelegalni“ prevoznici imaju 10 puta bolju uslugu od prevoznika koji dolaze na autobusku stanicu (raspali autobusi, nemogućnost rezervacije karte, skup prevoz i sl). Svi oni nude mogućnost online rezervacije, dolaska na kućnu adresu itd. Drago mi je vidjeti kada se ovako država zauzme za privatnika 😀

Срам вас било што се не огласисте када нам дјеца гину. За интересе појединца дигла се и кука и мотика а кад дјеца гину ником ништа

Nema se tu sta nacelnik oglasavati, to treba da je stvar vaspitanja vase djece i ukucana. Od malena ih ucite da se ponasaju kao krkani, da nisu muskarci ako ne voze kao manijaci, voze pijani, nisu musko ako na izlasku ne piju alkohol…Sta ocekujete, da vam opstina vaspitava djecu…Jel opstinna dala automobil onim 17-togodisnjacima i pustila ih da voze bez dozvole pa zbog njih se ugasi jedan mladi zivot?

Ovo nije interes pojedinca vec svih stanovnika koji koriste autobusku stanicu. Molim vas koji ne koristire autobuse da ne lupate.

O Zoki Zorule najljepše devojče…..

Blago nama kad nam se kriminalci zalažu za primjenu zakona. Fuj!

Ne znam dali znate, ali statistika kaže da najviše djeca na magistralama i ulicama gine od strane nelegalnih prevoznika, ja se nadam da će opština i policija preuzeti nešto po ovom pitanju,što više radara postaviti,a ja da se pitam a nažalost ne pitam se, sve bi linije bile pune i ograničenje brzine na 50, pa da vidim koja će budala da se nađe da pretiče!! ima ona jedna pjesma kaže NE BRŽE OD ŽIVOTA. saćuvajmo našu omlatinu, na njima svijet ostaje