Za „Startap pakete“ i opremu tri miliona KM

0

SOKOLAC – Rukovodilac Područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Jelena Mićić najavila je da će u ovoj godini kroz projekat „Razvoja ruralne konkurentnosti“ biti podržano 500 poljoprivrednika i da će ukupna ulaganja u „startap pakete“ i opremu biti 3.000.000 KM.

Mićićeva je za Srnu izjavila da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preko Jedinice za kordinaciju poljoprivrednih projekata sprovodi projekt „Razvoja ruralne konkurentnosti“ u okviru kojeg je za Sarajevsko-romanijsku i Gornjodrinsku regiju odobreno osam poslovnih planova.

„Najznačajniji su `Proizvodnja merkantilnog krompira u opštini Rogatica`, `Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru` u koji je uključeno šest opština, `Unapređenje pčelarstva` u opštinama Istočno Novo Sarajevo, Pale, Rudo, Istočna Ilidža i Rogatica i `Uzgoj šljive` u opštini Rudo“, rekla je Mićićeva.

Ona je istakla da će sporvođenje ovih poslovnih planova trajati naredne tri godine, te da je njima, u prvoj godini bilo obuhvaćeno 350 poljoprivrednika i uloženo 400.000 KM za zasnivanje proizvodnje, dok će u 2020. kroz pomenute poslovne planove biti podržano 500 novih korisnika, a ukupna ulaganja u „startap pakete“ i opremu biće 3.000.000 KM.

Govoreći o planiranim investicijama u oblasti poljoprivrede u 2020. godini, Mićićeva je naglasila da je jedna od najznačajnijih planirana izgradnja skladišta za krompir u opštini Rogatica od 1.000 metara kvadratnih, sa najsavremenijom opremom.

Ona je rekla da će u Resoru u ovoj godini raditi i na geografskoj zaštiti boričkog krompira i voditi aktivnosti u vezi sa nabavkom 100 kvalitetnih priplodnih junica za zainteresovane mljekare, čime će biti unaprijeđen rasni sastav muznih grla.

Mićićeva je podsjetila da agrarni budžet Srpske za ovu godinu iznosi 75 miliona KM.

Ona je najavila i skoru prezentaciju Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela na kojoj će poljoprivrednici na jednom mjestu dobiti sve neophodne informacije.

„Ono što je bitno za naše proizvođače, da su u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2020. godinu, prepoznate potrebe poljoprivrednika, čija se proizvodnja odvija u otežanim uslovima kao što je Sarajevsko-romanijska, Gornjodrinska regija i Hercegovina, ili mjesta sa nadmorskom visinom iznad 600 metara i za njih će biti posebne mjere“, rekla je Mićićeva.

Ona je navela i da su malinari Gornjodrinske regije prošle godine ubrali 625 tona maline, da je 480 mljekara isporučilo mljekarama 5.400.000 litara mlijeka i da je uskladišteno više od 5.400 tona merkantilnog krompira, iako se, kako ističe, nije nimalo lako baviti poljoprivredom u brdsko-planinskim predjelima sa ovom nadmorskom visinom i klimatskim promjenama koje posljednih godina nanose najviše štete poljoprivrednoj proizvodnji.

Mićićeva je navela i da je predavanje o uzgoju jagodičastog voća prije dva dana održano u Rogatici i da slijedi niz sličnih u okviru redovne „zimske škole za poljoprivrednike“.

Ona je naglasila da će profesor Darko Grbeša sa Agronomskog fakulteta, Univerziteta u Zagrebu, održati predavanja o ishrani muznih grla u Rudom i na Palama, istog dana, u četvrtak, 6. februara.

Područna jedinica Sokolac, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanisjke i Gornjodrinske regije.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare