Potpisan sporazum za nabavku opreme za 29 pčelara

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu danas je potpisan sporazum kojim se omogućava podrška za 29 pčelara u nabavci novih košnica, čija je ukupna vrijednost 45.000 KM.

Sporazum su potpisali načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo i Udruženja pčelara „Roj“.

Ćosić je pojasnio da će opština obezbijediti 20 odsto sredstava, Agrarni fond grada Istočno Sarajevo deset odsto, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske 40 odsto, a preostalih 30 odsto pčelari.

On je novinarima nakon potpisivanja rekao da se dodjela košnica očekuje krajem marta, najkasnije aprila, kao i da se tokom godine očekuje još jedan krug pomoći za određeni broj pčelara.

Ćosić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se odmah na početku godine kreće sa aktivnostima koje se odnose na razvijanje poljoprivredne proizvodnje na području ove lokalne zajednice, a tim prije, jer postoji više partnera u svemu tome, što kako kaže, garantuje bolje rezultate.

On je napomenuo da je Ministarstvo prije godinu dana pisalo poslovni plan Međunarodnom fondu za poljoprivredni razvoj /IFAD/, koji im je odobrio projekat koji podrazumijeva trogodišnji period jačanja pčelarske proizvodnje na području opštine Istočno Novo Sarajevo kroz povećanje broja korisnika, jačanja kapaciteta udruženja koje bi trebalo da preraste u zadrugu, te izgradnju infrastarukturnih kapaciteta i nabavku novih košnica.

Dragan Bejatović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Republike Srpske – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac, istakao je da se u okviru projekta razvoja konkuretnosti u ruralnim područjima koje sprovodi ovo ministarstvo počinje sa realizacijom poslovnog plana – Organizovani uzgoj pčela u opštini Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

On je dodao da je cilj poslovnog plana unapređenje pčelarske proizvodnje u ovim opštinama, kao i omasovljavanje proizvodnje, ali i poboljšanje životnih uslova pčelara početnika i onih koji imaju manji broj pčelinjih društava.

U okviru ovog poslovnog plana predviđena je dodjela dvije vrste početnog paketa – nabavka opreme za udruženje i izgradnja objekta za udruženje.

On je dodao da vrijednost poslovnog plana oko 690.000 KM, a kroz ovaj projekat trebalo bi da bude uključeno novih 120 pčelara.

Predsjednik Udruženja pčelara „Roj“ Istočno Sarajevo Dragomir Dragičević izrazio je nadu da će se realizacijom ovog projekta postići dobri rezultati.

„Cilj nam je da u roku tri, četiri godine imamo oko 100 pčelara. S obzirom na to da smo mi udruženje u razvoju, imamo svega desetak pčelara koji imaju više od 50 košnica, a ostalo su manji pčelari i početnici“, rekao je Dragičević, dodajući da sada imaju 65 članova.

Dragičević je dodao da su članovi Udruženja pčelari iz Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

Vršilac dužnosti direktora Agrarnog fonda Istočno Sarajevo Ivana Novaković istakla je da je pčelarstvo važna grana poljoprivredne proizvodnje na ovom području, čiji značaj su prepoznali te izrazila nadu da će i u narednom periodu biti u mogućnosti da pomognu pčelarima.

(www-palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare