Stara dama i dalje zrači duhom i grandioznošću

0

Saborna crkva Roždestva Presvete Bogorodice u Sarajevu predstavlja za pravoslavni narod na ovom prostoru jedan od najvećih hramova.

Crkva je svjedok novije istorije pravoslavnog naroda u Sarajevu. Sa sobom nosi uspomene teških, ali i lijepih vremena, kroz koja smo prolazili. Danas kao i nekad Saborna crkva Roždestva Presvete Bogorodice je jedan od najljepših objekata u Sarajevu, koji zrači duhom i grandioznošću.

Crkva je izgrađena od dobrovoljnih priloga naroda 1868. godine. Među priložnicima se pominje sultan Abdul Azis Han sa 556 dukata (33.950 groša), mnogi ljudi iz okruženja, kao i brojni trgovci iz Trsta, Dubrovnika, Beograda… Arhimandrit Sava Kosanović je 1873. godine u Rusiji prikupio 1.870 dukata (114.111 groša), priložene ikone za ikonostas, crkvene knjige, utvari i odežde. Knez Mihailo Obrenović darovao je 150 dukata (9.150 groša).

Gradnja je trajala punih pet godina. Gradnja crkve je povjerena Andreji Damjanovu, čuvenom neimaru iz Velesa, koji je takođe zidao Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru, svojevremeno najveću crkvu na prostoru Balkana. Tih godina, sa desne strane Miljacke je kupljeno zemljište, na ravnoj površini u samom centru Sarajeva. Sarajevo je u to vrijeme bila mala varošica sa dvadesetak hiljada stanovnika. Radovi na izgradnji katedre mitropolita dabrobosanskih započeli su 1863. godine po odobrenju sultana Abdula Aziza.

Današnji izgled crkve se razlikuje od prvobitnog. Saborna crkva je izgrađena od kamena. Prvobitno je bila prekrivena olovnim krovom, ali su u vrijeme Prvog svjetskog rata Austrijanci skinuli olovo, uključujući zvona i pokrili crkvu limom.1921. godine je izvršena prva rekonstrukcija kada je u crkvu uvedena električna energija, uređena je unutrašnja adaptacija objekta i postavljena su nova veća i teža zvona.

U toku Drugog svjetskog rata crkva je preživila manja oštećenja. Njemačke i ustaške trupe su zabranile ćirilicu, a mitropolit Petar Zimonjić je uhapšen i ubijen u logoru Jasenovac ili Jadovno, nikada tačno nije utvrđeno.

U posljednjem građanskom ratu Saborna crkva je oštećena. Zgrada Mitropolije koja se nalazi u sastavu Saborne crkve, je opljačkana i granatirana 1992. godine. Dio zgrade Mitropolije izgorio je zajedno sa bibliotekom i arhivom.

1996. godine crkva je obnovljena donacijom Grčke. Srpska pravoslavna crkva pokušava da vrati u posjed zgradu Sarajevske bogoslovije, u kojoj se trenutno nalazi Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, prostor koji je pripadao Sabornoj crkvi.

Mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj je odmah po uspostavljanju stabilnog i održivog mira skoro sve važnije crkvene obrede uključujući Božićnu i Vaskršnju liturgiju, počeo da vrši u Sarajevu, međutim Saborna crkva sarajevska iako ogromna i grandiozna nekada je bila tijesna da primi sve vjernike, a danas opslužuje malobrojne sarajevske pravoslavne Srbe kojih je iz godine u godinu u Sarajevu sve manje.

U vrijeme zimskog perioda, crkvu posjećuju turisti sa Jahorine, koji dođu u obilazak Sarajeva i na porciju ćevapa. Trg ispred crkve, koji se nekada zvao imenima Petra I Karađorđevića, Stjepana Vukčića Kosače, Stjepana Tomaševića, danas se zove Trg Alije Izetbegovića. Ulica koja prolazi pored crkve se zove ulica Zelenih beretki, ispod je ulica Branilaca Sarajeva, a sa desne strane je Ferhadija. Na trgu se nalazi nekoliko spomenika, među kojima su oštećeni spomenici Branka Ćopića i Ive Andrića. Stiče se utisak da spomenici nisu oštećeni namjerno, već ih je zub vremena nagrizao, ali nažalost niko ih ne održava, kao i mnoge druge spomenike u Sarajevu. Malo niz ulicu postoje trotoari čuveni u Evropi, obojeni zelenom bojom.

Na trgu su ove zime postavljeni štandovi za prodavce suvenira i zanatlije, pa je prostor izgubio svoje čari u zimskom periodu. Sarajevo ovih dana preživljava tešku krizu pa se zatvaraju radnje i sve teže možete naći ono što Vam treba. Grad je izgubio stari duh pa ulice Sarajeva sve više liče na ulice modernih Evropskih metropola. Fali topline i sevdaha koji je krasio ovaj grad.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/saborna-crkva-sarajevo/] width=[125] height=[120] title=[Saborna crkva Sarajevo – nekad i sad] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb125_] thumb_cache_dir=[thumbs125] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare