Sredstva za podsticaje veća za 20 odsto

0
Sredstva za podsticaje veća za 20 odsto

SOKOLAC – Viši stručni saradnik za stočarstvo u Područnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Svjetlana Mičić rekla je danas da su, prema ovogodišnjem pravilniku, sredstva za podsticaje u poljoprivredi veća za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Za tekuću proizvodnju predviđeno je 60.000.000 KM, a za regresirano dizel-gorivo i protivgradnu zaštitu 11.000.000 KM“, navela je Mičićeva na prezentaciji pravilnika, kojoj je prisustvovalo više od 50 poljoprivrednika sa područja Sokoca.

Ona je dodala da se najviše pitanja poljoprivrednika odnosilo na podsticaje u vezi sa uzgojem i proizvodnjom kvaliteno priplodnih junica i ovaca.

Mičićeva je istakla da su, prema ovom pravilniku, za kvalitetno priplodne junice podsticaji povećani za oko 80 odsto, odnosno sa 500.000 KM na 900.000 KM.

Prema njenim riječima, u sistemu krava-tele povećanje je za 27 odsto, a za ovce 22 odsto.

Povećan je, naglasila je ona, i broj zahtjeva u odnosu na prošlu godinu, te su u sokolačkoj Područnoj jedinici do sada primili duplo veći broj zahtjeva za ostvarivanje prava za kvalitetno priplodne junice.

Prema riječima Mičićeve, zahvaljujući čestim stručnim predavanjima i stalnom radu na terenu sa proizvođačima, na području Sokoca je tokom posljednjih nekoliko godina zabilježeno povećanje proizvodnje mlijeka.

„Za četiri mjeseca ove godine, mljekare `Pađeni` Bileća i `Milkos` Sarajevo otkupile su oko 560.000 litara mlijeka sa područja opštine Sokolac. Bilećka mljekara otkupljuje mlijeko od 170 do 175, a sarajevska od 22 do 25 proizvođača mlijeka sa ove opštine“, naglasila je Mičićeva.

Ona je podsjetila da se poljoprivrednici na području Sokoca uglavnom bave stočarstvom i proizvodnjom mlijeka, pa ih najviše interesuje sve u vezi sa proizvodnjom mlijeka, za uzgoj kvaliteno priplodnih junica, a u posljednje vrijeme i sistemu uzgoja krava-tele, što u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi smatraju pozitivnim.

„Proizvođači su našli svoju računicu u prodaji teladi, jer je kvalitet mesa na ovim prostorima izuzetan, prije svega zbog ishrane grla na prostranim livadama i pašnjacima“, kaže Mičićeva i preporučila poljoprivrednicima da što više kultivišu svoje zemljište s obzirom na to da ima mnogo neiskorištenih poljoprivrednih površina.

Iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Sokolac sugerisali su na današnjoj prezentaciji poljopriverdnicima da upotpune svoju dokumentaciju i obnove podatke o svom gazdinstvu u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ kako bi blagovremeno ispunili sve potrebne uslove za ostvarivanje podsticaja za razvoj poljoprivrede.

Poljoprivrednik Milinko Đerić iz Sokolovića, koji na svom gazdinstvu ima 150 ovaca, 17 muznih grla, sedam priplodnih junica, tri priplodna bika i nekoliko konja, navodi da je zadovoljan podsticajima koje dobije od resornog ministarstva.

Jedina zamjerka, prema njegovim riječima, jeste što ti podsticaji, pogotovo premija za predato mlijeko, često kasne, ali da ipak stignu i dobro dođu poljoprivrednicima.

Proizvođač krompira Veljko Marić iz sela Šenkovići tvrdi da je ove godine oštećen za podsticaje planirane za kupovinu poljoprivrednih mašina.

On je, kako kaže, krajem prošle godine kreditnim sredstvima kupio svu mehanizaciju za primarnu proizvodnju krompira, ali je novim pravilnikom za podsticaje predviđeno da se pravo na taj vid podsticaja ostvaruje od aprila ove godine uz podnošenje zahjeva za odobravanje tih sredstava unaprijed.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments