Jača saradnja Filozofskog fakulteta i kineskih partnera

0

Delegacija Asocijacije za međunarodno razumijevanje iz Pekinga posjetila je danas Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu s ciljem uspostavljanja saradnje koja je pretpostavka za aktivno uključenje u incijativu „Pojas i put“.

Potpredsjednik ove asocijacije Aj Ping rekao je novinarima da je svrha Asocijacije, koja je osnovana 1981. godine, da promoviše razumijevanje između Kine i drugih zemalja.

„Asocijacija je prošle godine pozvala predsjednika Centra za promociju novog puta svile na konferenciju, koja je okupila oko 200 učesnika iz više zemalja, i tako je počela saradnja. Naša posjeta cijeloj BiH i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu predstavlja nastavak tih razgovora“, naveo je Ping.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da će za 10 dana u Kini biti održana konferencija zemalja „16 plus jedan“, na kojoj će učestvovati i delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što će biti prilika za konkretnije razgovore i saradnju u okviru „Puta svile“ i kineskih univerziteta.

„Naš fakultet je jedan od osnivača Asocijacije poslovnih škola `Put svile`, tako da je naša uloga kada je riječ o kineskom jeziku, kulturi i civilizaciji znatno šira, a u narednom periodu obuhvatiće i poslovnu i sve ostale vidove saradnje“, naglasio je Mastilović.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da od 2011. godine pri Filozofskom fakultetu postoji Katedra za sinologiju na kojoj imaju respektabilan broj studenata, ukupno 110 na prvom ciklusu, kao i šest kineskih lektora i tri profesora.

On je naglasio da je to najbolji put ka daljem razvoju ove katedre i povećanju broja studenata.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Darko Vučetić rekao je će u razgovorima sa kineskom delegacijom biti predstavljeni programi i projekti grada koji se odnose na privredni razvoj, a naglasak u razgovorima biće na ekonomiji i finansijama.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da očekuje ulaganje kineskih investirora na području Sarajevsko-romanijske regije.

Kineska Asocijacija za međunarodno razumijevanje okuplja oko 60 civilnih organizacija iz cijelog svijeta i uključeni su u izučavanje inicijative „Pojas i put“, koju je prije nekoliko godina osmislio predsjednik Kine Si Đi Ping.

U okviru inicijative „Pojas i put“ Kina će ponuditi 2.500 kratkoročnih posjeta za istraživanje mladim naučnicima iz cijelog svijeta, te obuke za 5.000 naučnika, inženjera, menadžera i uspostaviti 50 zajedničkih laboratorija.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments