Srednjovjekovni prsten iz Starog grada

0

Istorija stanovništva nešeg područja je posve skromna i do danas misteriozna. Ratovi i seobe su kulturno pustošili ove prostore, pa su kulturnoistorijski ostaci iz perioda srednjeg vijeka malobrojni.

Stanovništvo srednjovjekovne Bosne je bilo uglavnom nepismeno i kulturno nerazvijeno u odnosu na istočne i zapadne susjede, pa je malo istorijskih natpisa koji nam govore o našoj prošlosti.

Istorija ovih prostora se velikim dijelom čuva u raznim poveljama koje su zaključivali kraljevi i vlastela sa susjedima, a neke od tih dokumenata i danas možemo pronaći u dubrovačkim arhivama. Sreća pa je Dubrovnik uspio sačuvati veliki dio ove arhive, bez koje bi danas znali vrlo malo.

Zbog malobrojnih istorijskih spisa, koji nas samo površno upoznaju sa istorijom Bosne, dolazi do kreiranja i popunjavanja „istorijskih rupa“ od takozvanih „istoričara“ iz Federacije BiH, koji iz dana u dan proizvoljno pišu „istoriju“ i objavljuju je na raznoraznim radikalno orijentisanim portalima.

Nedavno smo došli u posjed srednjovjekovnog bosanskog prstena, koji su pronašli stanovnici Dragulja u Starom gradu na uzvišenju Lipovac, iznad sastavaka Paljanske i Mokranjske Miljacke.

Zastao nam je dah kada smo prvi put ugledali težak zlatni prsten, koji je vjerovatno pripadao jednom od vlastelina koji je vladao ovim gradom.


Stari grad iznad sastavaka Paljanske i Mokranjske Miljacke

O istoriji ove tvrđave se zna jako malo. Stari grad je pripadao porodici Pavlovića, a njime su upravljali vjerovatno manji vlastelini Dragulja i Draguljevića, prema kojima je i ovaj kraj dobio ime. Prema istoriji i ostacima grada, mislimo da je i ovaj prsten napravljen između XII i XIV vijeka.

Prsten od čistog zlata je velikih dimenzija, zbog toga što je pravljen za muškarca, gospodara sa snažnim prstima. Ukrašen je jednostavnim šrafurama, nažalost bez natpisa.

Detalji na ovom prstenu nam velikim dijelom dočaravaju srednjovjekovni dizajn i ukus. Jednostavne šrafure nas asociraju na riblju kost, zbog toga što je riba bila značajan dio ishrane stanovnika ovog grada i područja. Međutim, to je samo naše viđenje i pretpostavka, jer je prsten možda u naše krajeve došao kao poklon iz nekih udaljenih zemalja. Nije isključena mogućnost ni da je bio ratni trofej, koji je gospodar donio iz ratnih pohoda.

Vrijednost ovog pronalaska nije velika u novčanom smislu, koliko u kulturno-istorijskom. Slični pronalasci iz susjedne Hrvatske se na aukcijama prodaju za nekoliko desetina evra.

Ovaj prsten i pronalazak svakako predstavlja jedan dragulj u deljem otkrivanju i istraživanju naše istorije o kojoj se zaista malo zna.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments