Sjećanje na izviđačke domove u Palama

0

Sjećam se dana kad me je otac kao dijete vodio kod Doma izviđača, jer je to bilo naše omiljeno mjesto za odmor. Tu sam prvi put zavolio arheologiju, jer sam počeo iskopavati krede, koje su godinama unazad iza sebe ostavljali izviđači. Tada su Pale bile malo naselje, lijepo se živjelo, bilo je novca, a moj otac je vozio bijelu Bubu „Folciku“, za koju bi i danas dao sve na ovom svijetu.

Tako mi malo „skoknemo“ do Doma izviđača, da zadovoljimo moju „arheološku“ dušu, pa onda u svježe ofarbanoj „Folciki“ uskim drumovima do Hotela Turist. Poslije se malo spustimo do Panorame i tu popijemo jedan gusti sok, pozdravimo dobre ljude, bacimo pogled na svega nekoliko zgradica u Palama, pa nazad kući na dobar ručak.

Lijepa su mi i draga ta sjećanja, međutim nikada se nisam zapitao šta su i ko su ti izviđači bili? Odakle na Palama njihovi domovi?

Odgovor na ova i još neka pitanja su mi dali sami izviđači, koje sam pronašao na internetu, raštrkane po čitavom svijetu.


Na Palama je postojao Odred izviđača „Kota 905“ (po visini Kalovitih brda) koji je bio veoma aktivan i učestvovao je na nizu akcija, smotri, takmičenja u orjentacionim krosevima širom BiH i ex Jugoslavije. Odred je bio smješten u Izviđačkom domu na Kalovitim brdima.

Sve je počelo kada je JNA ustupila napuštene objekte na Kalovitim brdima Savezu izviđača BiH na popularnoj koti 902. Fotografije ispod pokazuju kako su izgledali objekti prije nego što je počela masovna akcija izgradnje izviđačkog centra na Palama.


Domovi izviđača nakon napuštanja JNA


Maša Đikić je jedan od onih koji je sve svoje slobodno vrijeme provodio na obnovi domova. Svesrdnu pomoć pružao mu je i Grujo sa Pala.

Na poziv SIBiH-e, za obnovu objekata i izgradnju izviđačkog centra odazvali su se mnogi dobri ljudi i počela je rekonstrukcija domova.

Izgradnjom izviđačkih domova na Palama počela je jedna nova era daljeg razvoja izviđačke organizacije, gdje su se odvijale decenije aktivnosti izviđača.

U drugoj polovini šezdesetih godina republički savez kreće sa organizovanjem škole za načelnike odreda. Ove škole su u većini slučajeva bile organizovane u ljetnim mjesecima, pogotovo u periodu prije odlaska na logorovanja. Najveći dio izviđačkih škola je organizovan na prostorima izviđačkih domova na Palama, na Boračkom jezeru, na Tjentištu, kao i drugim mjestima.

U januaru 1974. godine, uz prisustvo zvanica kao i mnogih izviđaća svečno je otvoren izviđački dom na Palama.


Dom izviđača nakon obnove

Mnogi izviđači iz Sarajeva i okoline se i danas sjećaju da su svakog vikenda dolazili na Pale. Nemoguće je nabrojati imena svih onih koji su sa zadovoljstvom i radošću dali svoj puni doprinos izgradnji izviđačkih domova na Palama.

„Da nam je samo sadašnjih kovertabilnih moneta po broju zvižduka popularnog ćire od pristiglih izviđača, od najmlađih do najstarijih, danas bi bili najprofitabilniji centar za sve mlade ljude na ovoj vazdušnoj banji“, napisao je na svom blogu Kićo Laganin, koji se sa ponosom prisjeća mladih dana.


Pale 1970. godina – Članovi štaba gradske škole za načelnike četa

Danas Dom izviđača na Kalovitim brdima služi kao dio Studentskog centra, odnosno Studentski dom. Jedno vrijeme u domovima je bio smješten Ekonomski fakultet u Palama, koji je prije četiri godine preseljen u zgradu Pravnog fakulteta u centru Pala, a početkom ove godine je počela izgradnja nove zgrade za ovaj fakultet.

Studentski dom na Kalovitim brdima je nedavno rekonstruisan za potrebe studenata. Međutim on od posljednje rekonstrukcije 1974. godine do danas nije bitno promijenio svoj vanjski izgled, dok je unutrešnjost domova nekoliko puta rekonstruisana. Domovi još uvijek sadrže duh izviđačkog vremena.


Domovi izviđača su danas dio Studentskog centra u Palama

Domovi su nekada bili usamljeni na koti 902, a danas je oko domova na Kalovitim brdima izraslo veliko naselje. Napravljeno je mnogo kuća, asfaltirani su putevi i sve vrvi od života studenata.

Pale iz dana u dan izrastaju u univerzitetski, kulturni i turistički centar Republike Srpske i sve više gube značaj „vazdušne banje“. U Palama su danas aktivna dva planinarska društva, od kojih jedno od najuspješnijih na ovim prostorima Planinarsko društvo Javorina i Planinarsko društvo Romanija. Ova društva su danas, na žalost, jedini dodir Paljana sa vrijednostima koje su njegovali izviđači.

Bilo bi dobro kada bi Pale vratile bar dio sjećanja na izviđače, jer oni po svemu ovdje pripadaju.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/izvidjaci/dom_izvidjaca/] width=[144] height=[120] title=[Dom izviđača u Palama] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb144_] thumb_cache_dir=[thumbs144] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / autor: Stanišić Vladimir / fotografije: Kićo Laganin / korišćen materijal: vim-izvidjaci.blogspot.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare