Sjajne vijesti iz Banjaluke: Goranu majka podarila bubreg

0

Poslije transplantacije u KC Banjaluka počeo je novi život Gorana Ristića (30). I njegov otac je bio spreman da mu pomogne, ali krvna grupa nije bila odgovarajuća.

Na Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti Kliničkog centra u Banjaluci prije nekoliko dana nije bilo suza, ali jeste – uzbuđenja!

Reporteri Večernjih novosti prisustvovali su prvom susretu Stanke Ristić (50) i njenog sina Gorana (30) nakon što mu je ugrađen majčin bubreg. Transplantacija je obavljena 13. marta i sada se Goran, u postoperativnoj fazi, oporavlja od operacije.

– Osjećam se odlično. Majčin poklon me vratio u normalan život. Darovala mi je još jedan život i daleko srećniju i bezbrižniju budućnost – nije krio svoje oduševljenje Goran, student istorije na Filozofskom fakultetu na Palama.

Goranu Ristiću oba bubrega su otkazala prije 18 mjeseci, a na dijalizu je upućen u bolnicu Kasindo prije pola godine.

– Moj suprug Mirko i ja smo žarko željeli da pomognemo oboljelom sinu. Kad smo obavješteni o mogućoj transplantaciji u Banjaluci oboje smo ponudili svoje organe. Ljekari su, nakon pregleda, ustanovili da ja mogu biti donor – kazala nam je Goranova majka Stanka.

Obavljena je neophodna priprema za operaciju, a termin nije baš obećavao, jer je urađena baš „na nezgodan datum“ – petak 13.

– To je na našoj klinici bila 18. transplantacija bubrega. I u prethodnih 17 pacijenti su ih odlično podnijeli i sve su uspele. Kompletna preoperativna priprema pacijenta urađena je na Odeljenju za nefrologiju od ekipe naših ljekara i medicinskog osoblja. Kad je urađena transplantacija, najkritičnije je bilo 48 časova nakon operacije. Srećom, Goran je taj period uspješno savladao – saopštio nam je doc. dr Milorad Grujičić, šef transplantacionog tima Univerzitetske bolnice KC Banjaluka.

Za Goranov, kako kaže, novi život borio se zajednički tim sastavljen od ljekara-specijalista iz KC Banjaluka i VMA iz Beograda, predvođen prof. dr Novakom Milovićem, u kojem je bilo još troje njegovih iskusnih kolega.

– Svima, uključujući i njihove kolege iz bolnice „Kasindo“, dugujem veliku zahvalnost za veoma stručno obavljenu složenu operaciju. Osjećam se odlično. Oni su me, uz pomoć ostalog medicinskog osoblja, vratili normalnom životu. Preko meni omiljenog lista posebno bih se zahvalio mojim nežnim i brižnim roditeljima, a najviše najboljoj majci na svetu. Naravno i mojim Paljanima koji su se u velikom broju interesovali za moje zdravlje. Poručujem im da ću im se uskoro pridružiti – rekao je, za beogradske „Novosti“, hrabri mladić.

Prije naše i posjete njegove majke Stanke, Gorana je pregledao dr Grujičić. Ultrazvuk i ostali nalazi – rečeno nam je – bili su odlični. Sreću nije krila ni medicinska sestra Radmila Radaković, koja je bila stalno uz svog pacijenta i za koga je imala samo riječi hvale.

LJEKARSKI TIMOVI

Pacijent u svom tijelu sada ima tri bubrega. Dva koja su otkazali i jedan – doniran od njegove majke. Operaciju su obavili doktori iz Banjaluke: Slobodan Hajder, Milorad Grujičić, Milan Žigić, Nataša Laganin, Dušan Todić, Novak Vasić, Saša Vlaisavljević, Vladimir Keča, Branislav Gašić, Darko Golić, Vojislav Vujanović i Bojan Tomanić. U timu VMA su bili Novak Milović, Aleksandar Tomić, Neven Vavić i Vesna Kapetanić.

RADOST

Srećnom epilogu Goranovog (iz)lječenja najviše su se obradovali njegovi roditelji i brat Filip (16). Otac Mirko nije mogao biti donor, jer za njega i Gorana nije bila adekvatna krvna grupa. Pored toga, Mirku je konstatovano manje bubrežno oboljenje. Kod majke Stanke su svi parametri bili u redu, pa je ona izabrana za bubrežnog darodavca.

GORANOV APEL

Goran Ristić nas je zamolio za javni apel.

– Život nema cijenu. Znam šta sam sve prošao i kako se moja bolest srećno okončala. Zato apelujem na nadležne institucije, prije svega na Ministarstvo zdravlja, da omoguće našem veoma stručnom zdravstvenom osoblju da samostalno obavljaju transplantacione i druge zahtjevne medicinske zadatke. Oni to u svakom slučaju zaslužuju – rekao je Goran Ristić.

(www.palelive.com / Večernje Novosti)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare