Šetnja Karlovim Varima

0
Karlove Vari

Karlove Vari ili Carlsbad je svjetski poznato banjsko lječilište koje se nalazi na zapadu Češke Republike. Karlove Vari su sjedište Karlovarskog kraja sa oko 53.000 stanovnika.

Grad je dobio ime po Karlu IV kralju Češke, koji je kasnije postao car Svetog rimskog carstva (1355. – 1378.) i koji je grad osnovao 1370. godine. Grad se nalazi na ušću rijeka Teple i Ohre. Tepla izvire u termalnim izvorima i voda u njoj je topla. Postoji 13 velikih termalnih izvora i preko 300 manjih. Zahvaljujući termalnim izvorima ovaj grad je postao svjetski poznato banjsko lječilište. Njegovoj turističkoj ponudi i ljepoti doprinjeo je kraj 19. vijeka kada se Karlove Vari arhitektonski mijenjaju pojavom građevina u stilu neobaroka, neoklasicizma i neorenesanse.

Zahvaljujući svojoj ljepoti, čistoći i termalnim izvorima grad postoje mondensko mjesto u koje dolaze vladari, plemići, muzičari i bogata gospoda. Danas se u gradu održava poznati Međunarodni filmski festival, a ovdje su se snimali poznati filmovi Last Holiday i Casino Royale.

Danas Karlobad (njem.), najviše posjećuju turisti iz Njemačke, a 51 % objekata u gradu drže Rusi. Bogati Rusi su u gradu podigli lijepu crkvu Svetih apostola Petra i Pavla.

Grad ima svoj aerodrom, a sa ostatkom Evrope je povezan modernom željeznicom i autoputem.

U Karlovim Varima se od 1807. godine proizvodi poznati liker Karlovarska Becherovka, a tu je i poznata tvornica stakla Moser Glass.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments