Rudnik u Vardištu zatvoren zauvijek

0

VIŠEGRAD – Na površini od jednog kilometra kvadratnog u selu Gornje Vardište, kod Višegrada, šezdesetih godina prošlog vijeka nalazio se rudnik niklonosno–željezne rude.

Ruda je eksploatisana desetak godina, a onda su radovi prekinuti, jer je, prema nalazima stručnjaka, u njoj bilo dosta jalovine.

Penzioner Radoje Zeković, na čijem se imanju nalazilo najveće rudarsko okno, priča da je u tom brdu bio tunel sa više hodnika i kancelarijom za poslovođu, gdje je ruda vađena na najprimitivniji način miniranjem i kopanjem.

„Miniralo se sporogorećim štapinom da bi se poslije eksplozije dim i prašina što prije razišli i rudari ušli u rudnik. U brdu je bio probijen vertikalni otvor dubok dvadesetak metara koji je služio kao ventilacija“, prisjeća se Zeković.

Rudari, njih pedeset u svim oknima, tovarili su rudu na vagonetiće, istovarali je ručno ispred jame, a onda je kamionima odvožena do željezničke stanice u Vardištu, pa vozom „ćirom“ do Željezare Vareš.

„Željezničke šine nisu mogle zbog terena da budu postavljene na brdu i oknu Brezjak, pa je ruda od njega do puta dovožena volovskim zapregama“, kaže Zeković.

Rudnik je radio u tri smjene i u njemu su bili zaposleni rudari iz okolnih sela: Vardišta, Veltova i Mokre Gore.

Na desnoj obali rijeke Jablanice bio je probijen poseban tunel u kome se čuvao eksploziv namjenjen za miniranje.

Leksija Zečević iz Gornjeg Vardišta sjeća se da je u rudniku tokom jedne noći došlo do nesreće u kojoj je poginuo rudar.

„Eksplozije u rudniku su bile skoro svakodnevne, a sjećam se da je poslije jedne od njih presušio najbolji izvor u bilizini moje kuće i voda se pojavila na drugoj strani brijega“, priča Leksija.

Sada su sva rudarska okna poluzatrpana i u njih niko ne ulazi. Iz nekih izlazi masna voda pa stoka neće da je pije.

Posljednjih godina, nekoliko puta je pokušano da se u Vardištu ponovo otvori rudnik željezno – niklonosne rude. Mišljenja o ovom projektu su oprečna – od toga da bi se otvaranjem rudnika uništila prirodna sredina do tvrdnji da bi eksploatacija rude otvorila na stotine radnih mjesta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare