Prva skijaška skakaonica u Palama

0

1934. godine na Palama je izgrađena jedna od prvih skijaških skakaonica u bivšoj Jugoslaviji i prva skakaonica u Bosni i Hercegovini. Skakaonica sa drvenom konstrukcijom je izgrađena na Kalovitim brdima, a iste godine je osnovan i Smučarski klub Romanija.

Na području paljanske opštine najčešće su održavana takmičenja u klasičnim i alpskim disciplinama, ali je održavana i tradicija u skokovima.

Poslije Drugog svjetskog rata na Juhorini je izgrađena nova smučarska skakaonica, koju je projektovao inženjer Aleksandar Trumić.

List „Oslobodenje“ u broju od 19. januara 1947. piše o juhorinskoj skakaonici:

„…Ovih dana na Jahorini izgradili su borci Jugoslovenske armije smučarsku skakaonicu na kojoj su mogući skokovi od 25 metara. Interesantno je da je na izgradnju skakaonice utrošeno relativno malo materijala i vremena, jer je sagrađena za svega tri dana. Na dovršenoj skakaonici već su bili izvršeni prvi probni skokovi, na kojima je poručnik Lušina uspio skočiti oko 20 metara.“

Na ovoj skakaonici u februaru 1948., održano je armijsko prvenstvo, a najduže skokove postigao je Adolf Slokar (628 bodova), drugi je bio Dušan Stok (626 bodova). Značajan doprinos razvoju smučarstva u paljanskoj opštini poslije rata dala je armija. Tako su pripadnici Jugoslovenske armije krajem 1948. godine dogradili staru i izgradili novu skakaonicu na Jahorini.

U „Oslobodenju“ od 21. decembra 1948. piše: „Jahorina uskoro dobija skakaonice koje omogućavaju skokove od 25 i 45 metara. Nacrte za skakaonice dao je naš poznati stručnjak inženjer Stanko Bloudek. Obje skakaonice nalaze se u neposrednoj blizini vojnog oporavilišta na Poljicama.“

Jahorina je u to vrijeme imala i jednu prirodnu petnaestometarsku skakaonicu, a nalazila se iznad doma „Šator“.

Na Prvenstvu Jugoslovenske armije 7. februara 1949. godine Vid Černe (reprezentativac Beograda) postiže skok od 40 metara. Takmičenje je održano na Jahorini. Takmičenja u skokovima u to vrijeme nisu bila naročito masovna, ali su bila atraktivna; skakači su zbog velike hrabrosti uživali veliku popularnost.

Jahorina je krajem 1952. godine bila domaćin omladinskom smučarskom prvenstvu Jugoslavije, na kome je u konkurenciji skakača pobijedio Janez Gorišek iz Slovenije koji je skočio 35 metara.

Tri decenije kasnije taj omladinski šampion Jugoslavije projektovao je na Igmanu prve olimpijske skakaonice u Jugoslaviji!

Krajem pedesetih godina smučarski skokovi na Jahorini polako se gase, jer je ta disciplina izbrisana iz programa takmičenja vojnika smučara.

Smučarski skokovi odvijaju se tada uglavnom u klupskoj konkurenciji. Tako je, na primjer, na Palama 29. februara 1956. održano prvenstvo Smučarskog kluba Romanija na kome je na improvizovanoj skakaonici pobijedio Miša Angebrant skokom od 16,5 metara. Najduži skok imao je Slobodan Kuše, ali je on nastupio van konkurencije.

Skokovi postaju sve rjeđi, skakaonice na Jahorini su zapuštene i sve više su podsjećale samo na mjesta gdje su se nakada okupljali skakači iz BiH i Jugoslavije.

Godine 1959. na Jahorini su organizovana takmičenja u smučarskim skokovima, bilo je to propagandno takmičenje u okviru smučarskog prvenstva Bosne i Hercegovine. Godinu dana kasnije, takođe u okviru republičkog prvenstva, organizuju se smučarski skokovi na Jahorini. Bilo je to posljednje takmičenje u skokovima koje je održano na ovoj snježnoj ljepotici.

Danas ne postoje tragovi ni ostaci skijaških skakaonica u Palama i na Jahorini.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare