Promovisano srpsko-rusko izdavaštvo

0

FOČA – Na Pravoslavnoj bogosloviji „Svetog Petra Dabrobosanskog“ u Foči večeras je održano duhovno veče pod nazivom „Nesveti, a sveti“, na kojem su predstavljena izdanja Sretenjskog manastira iz Moskve, koja je na srpskom jeziku objavila produkcijska kuća „Čuvari“ iz Beograda.

Sabrat Sretenjskog manastira Ignjatije Šestakov istakao je da je knjiga „Nesveti, a sveti“, koju je napisao iguman tog manastira arhimandrit Tihon Ševkunov postala svjetski bestseler preveden na 15 svjetskih jezika i da je u Rusiji štampana u milion i sto hiljada primjeraka.

„Knjiga je dobila veliki broj nagrada i trenutno je u Rusiji najčitanije štivo“, naglasio je jeromonah Ignjatije, koji je i urednik internet sajta „Pravoslavlje“.

On je objasnio da je to priča o mladom čovjeku na putu ka Bogu, o njegovom susretu sa starcima iz Pskovo-pečerskog manastira, na granici Rusije i Estonije, u kojem se autor knjige zamonašio i koji svoja svjedočanstva o spoznaji vjere prenosi na veoma pristupačan način.

„Sam naziv knjige govori da smo svi pozvani da budemo sveti, da svetitelji nisu neki daleki i nama nepristupačni ljudi. Svi ti starci i starozavjetni proroci i apostoli su bili obični ljudi i opisujući njih, otac Tihon je pokazao da svi mi možemo da postignemo darove koje su oni postigli“, rekao je otac Ignjatije.

Kako je pojasnio, na taj način, onaj ko čita knjigu, na drugačiji način će sagledati samoga sebe, što će mu pomoći na putu ka samospoznaji, smirenju i spasenju.

„Tihon je ovom knjigom razbio zid između običnog čovjeka i Crkve, između čovjeka i svetosti“, istakao je jeromonah Ignjatije, koji je i profesor Sretenjske bogoslovije u Moskvi.

Direktor produkcijske kuće „Čuvari“ Dejan Pavlović govorio je i o drugim srpsko-ruskim izdanjima, naglasivši da je riječ o „pitkim“ knjigama usmjerenim savremenom čovjeku.

„Sva bogoslovska i teološka izdanja ostavljamo onima koji se time zaista bave, a mi smo kao apotekari koji prodajemo lijekove za dušu – knjige koje se mogu kupovati bez recepta, dakle, ne mogu nikome da naškode“, rekao je Pavlović.

Kako je pojasnio, da je riječ o sadržajima koji se mogu čitati u formi romana, a posebno je istakao knjigu „Darujte ljubav“, u kojoj su sabrane zabilješke posljednje ruske carice svete Aleksandre Romanove.

„Pokazala se kao veoma životna knjiga, neki je već zovu ženska knjiga, ali je, bez obzira na pol, potrebna čovjeku da bi se upoznao u kakvom podvigu i smirenju je živjela carska porodica“, rekao je Pavlović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare