Promovisana monografija Vidomira Obradovića

0

VLASENICA – Monografija „Ekonomsko-geografske odlike opštine Vlasenica, sa posebnim osvrtom na razvoj turizma“ autora Vidomira Obradovića promovisana je u vlaseničkom Centru za kulturu.

Obradović je, nakon sinoćnje promocije, rekao novinarima da monografija sagledava prirodne i antropogene vrijednosti opštine Vlasenica.

„Kad govorim o antropogenim vrijednostima tu mislim na arheološke i etnografske turističke motive, srednjovjekovne gradove i manastire, kao i sve ono što čini antropogeografske karakteristike ove opštine“, naveo je Obradović.

S druge strane su, kako je rekao, prirodno-geografski motivi kao što su reljef, klima, vode, biljni i životinjski svijet.

„U spoju tih vrijednosti, kroz osmišljeno ekonomsko-geografsko razmatranje, vidim mogućnost za turističku valorizaciju ovog prostora“, rekao je Obradović.

LJubo Pejanović, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kaže da je monografija Vidomira Obradovića veliki doprinos naučnim disciplinama kojima se bavi ova knjiga.

„Knjiga je izuzetno primenjiva za metodologiju, za istoriju, geografiju, ekologiju i mnoge druge naučne discipline. S obzirom da predajem i ekološku bezbednost, dosta me zaintrigirala i pažnja koju autor posvećuje ekološkom razvoju ovoga prostora“, rekao je Pejanović.

Direktor bijeljinskog Muzeja Semberije Mirko Babić rekao je da je knjiga predstavlja dobru polaznu osnovu za nastavak istraživanja na tom planu.

„Tema je multidisciplinarnog karaktera i zahtijeva obimno znanje, koje je Obradović u velikoj mjeri ispoljio“, naveo je Babić.

Objavljivanje monografije pomogla je i vlasenička „Prosvjeta“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare