Priča o dva novčića iz pećine Mokranjske Miljacke

0

Od 24. jula do 2. avgusta 2009. godine održan je spelološki kamp u pećini „Špilja“ na izvoru Mokranjske Miljacke. Naš sugrađanin Miloš Šljivić je na 300 metara u dubini, u fosilnom dijelu pećine, na stalagmitu pronašao dva novčića numizmatske vrijednosti. Izgledalo je kao da je novčiće neko namjerno ostavio ili možda izgubio.

Na prvi pogled se teško može vidjeti iz kog vremena su novčići i kome su pripadali. Detaljnijom analizom se može vidjeti da na jednom novčiću stoji utisnuto 1621. godina, dok je na drugom dio novčića oštećen, pa je samo moguće vidjeti zadnje dvije cifre 17, što govori da se najvjerovatnije radi o novčiću iz 1617. godine.

Novčići su slični, ali se razlikuju po utisnutoj figuri na jednoj strani. Na starijem novčiću je utisnut lik žene sa mačem, koja u krilu drži dijete (najvjerovatnije Bogorodica sa Isusom), dok je na novijem novčiću utisnut lik žene sa mačem, bez djeteta u krilu. Grbovi sa druge strane su identični.

Oznake na grbovima su vrlo slične današnjem grbu Mađarske pa smo počeli kopati po istoriji ove zemlje, što se na kraju ispostavilo da je bio dobar trag.

1526. se desila Mohačka bitka, na kojoj su Turci potukli Ugare i od tada je Ugarska prestala da postoji. Zapadni dio je ušao u sastav Habsburške monarhije, dio je pripao Otomanskom carstvu, dok se istočni dio osamostalio (Transilvanija) i postao posebna država, ali pod kontrolom Turaka. Transilvanija ili Sedmogradska je danas dio Republike Rumunije, a nekada je bila tampon država između katoličkih Habsburgovaca i muslimanskog Otomanskog carstva.

Gabriel Bethlen (1580-1629) je bio princ od Transilvanije od 1613. do 1629. godine. Bio je jedan od najnaprednijih transilvanijskih vladara, a novac koji je pronađen u pećini Mokranjske Miljacke je pripadao upravo njegovom vremenu. Ostalo je zapisano da je novac kovan od srebra 1621. godine u Erdelju, a zvao se Denar.

Veliki dio ovog novca je pronađen u Goleši kod Priboja i danas se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Novac iz 1526-1657. pronađen je i u Mostaru, Požegi, Virovitici, Visokom, Trsteniku…

Novac pronađen u pećini izvora Mokranjske Miljacke nosi na sebi oznaku KB, što govori da pripada teritoriji Transilvanije. Postoji i novac koji na sebi nosi oznake: DA, CR, SC (Dalmatia, Croatia & Sclavonia). Iz ovoga se vidi da je Gabriel Bethlen pretendovao na teritorije današnje Hrvatske.


Kako je novac dospio u pećinu, zauvjek će biti tajna. Moža su novac sa sobom donijeli Franjevci koji su često putovali iz Bosanskog pašaluka u dijelove Transilvanije, ali vjerovatnija priča je da su Turci pljačkali dijelove Habsburške monarhije i Transilvanije, a plijen sakrivali na prostoru današnje Bosne i Srbije.

Inžinjeri Austrogarske su za vrijeme aneksije Bosne i Hercagovine znali za pećinu „Špilja“ jer su je uredno ucrtavali na svojim kartama. Možda je to blago sačekalo Austrougare, a možda blago i danas čeka da bude pronađeno s obzirom da su novčići pronađeni u dijelu pećine prekrivene vodom.

Nadamo se da nećemo čekati još dugo i da će nam ovaj prirodni biser i najduža (6900 m) pećina u BiH uskoro pružiti nova iznenađenja.

Pogledajte još: Priča o dva novčića iz pećine Mokranjske Miljacke, Novakova pećina, Pećina Orlovača, Popova pećina


(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare