Potpisan sporazum sa opštinom Pale za uređenje Miljacke

3

Javna ustanova „Vode Srpske“ Bijeljina i opština Pale potpisale su sporazum o realizaciji projekta „Sanacija regulisanog korita paljanske Miljacke“, čija je ukupna vrijednost 300.000 KM.

Ova mjera je izuzetno važna za Pale, ne samo u smislu zaštite od poplava, nego i u pogledu daljeg razvoja turizma u ovoj opštini, saopšteno je danas iz „Voda Srpske“.

Sporazumom je definisano da preduzeće „Vode Srpske“ obezbijedi 200.000 KM, dok će opština Pale iz lokalnog budžeta izdvojiti 100.000 KM i neophodnu tehničku dokumentaciju, te biti nosilac svih operativnih aktivnosti i procedure izbora izvođača radova.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naglasio je prilikom potpisivanja sporazuma da regulisano korito paljanske Miljacke predstavlja najvažniji vodoprivredni objekat na Palama, koji je trenutno i svojevrstan otvoreni kolektor u koji se izlivaju sve otpadne vode, zbog čega je ugrožen i ekosistem ove rijeke.

„S obzirom da opština trenutno realizuje ozbiljne radove i na izgradnji nove kanalizacione mreže, ovaj projekat će još više doprinijeti da se spriječi dalje propadanje paljanske Miljacke. Prvobitna regulacija korita urađena je 1983. godine i od tada nije bilo ozbiljnijih sanacionih radova“, napomenuo je on.

On je izrazio zahvalnost preduzeću „Vode Srpske“ i direktoru Miroslavu Milovanoviću za podršku realizaciji ovog važnog projekta.

Direktor preduzeća „Vode Srpske“ Miroslav Milovanović naglasio je da će u okviru ovog projekta biti urađeni zemljani i betonski radovi, kao i neophodni radovi na kosinama nasipa.

„Sve ovo će nam pomoći da ostvarimo zacrtani cilj, da zaštitimo regulisano korito paljanske Miljacke, stanovništvo i objekte, te da obezbijedimo viši nivo ekološke zaštite rijeke“, rekao je Milovanović.

Nakon realizacije ovog projekta, stanovnici Pala trebalo bi da uz uređeni vodotok dobiju i novo šetalište, biciklističu stazu i ostale sadržaje koji će poboljšati kvalitet života u ovoj lokalnoj zajednici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Predizborna obećanja i kampanja!
I prije 4 godine su bila silna obećanja, pa smo dobili V E L I K O N I Š T A!

Kad krenete u šetnju od stare stanice prema Dovlićima prugom, treba ponijeti gas maske koliko smrdi Miljacka. Boja je neprirodna i naravno, prepuna je plastike i raznog smeća… Nadajmo se da će ovaj projekat pomoći našoj jedinoj rijeci da se oporavi.

Cuj ugrozen eko sistem. Zivota u miljacki odavno nema, osim patogena kojima je ugrozen eko sistem ukoliko se bude sredjivalo korito 😉