„Isplivali“ ostaci srednjovjekovnog objekta

0

Područje Gornjih Pala odakle izvire Paljanska Miljacka je prema nekim istoričarima bilo naseljeno i prije Rimljana, a Gradina Pavlovića koja se nalazi na kamenom uzvišenju na nadmorskoj visini 1048 m, je i prije doseljavanja Slovena bila snažna utvrda. Ovu činjenicu potvrđuju pronađeni ostaci cigle i praistorijskog ilovastog posuđa.

Ovaj kraj obiluje vodom i plodnim zemljištem. Na južnoj strani uzvišenja se nalazi jedan veliki izvor Paljanske Miljacke, ali i dva manja sa istočne strane, koja se nakon 200 metara toka spajaju i čine Paljansku Miljacku.

Kraj je dosta čudan i neistražen. U podnožju uzvišenja sa sjeverne strane se i danas nalazi Hadžišabanovića vila, bogate porodice i braće Hadžišabanović, koji su se početkom 20. vijeka bavili sječom, obradom i distribucijom šume sa Ravne Planine. Hadžišabanovići su u ono vrijeme imali žičaru, a distrubucija šume na zapad im je omogućena i ubrzana izgradnjom pruge Sarajevo – Višegrad.

Nekada je tok Miljacke na ovom području bio mnogo veći i jači, što svjedoče fotografije Paljanske Miljacke iz prošlog vijeka u Paljanskom polju. Miljacka je bila bogata ribom, prije svega potočnom pastrmkom, a i naziv Koran najvjerovatnije potiče od mužjaka pastrmke koji se naziva koran.


Danas je izvor Miljacke betoniran i zaštićen, u blizini se nalazi objekat vodovoda. Sa ovog izvora se vodom snabdjeva dio Pala, moderni vodovod je napravljen
1935. godine.

Ovakvu prirodnu idilu su ukrasili mali vodopadi, kojima se Miljacka spušta u Paljansko polje. Ovaj dio Pala predstavlja možda i najljepši kutak opštine Pale.

Na jednom proplanku, koji je poznat kao popularno mjesto za roštiljanje i odmor, su nedavno počeli da se pojavljuju ostaci objekta, koji najvjerovatnije potiče iz srednjeg vijeka. Voda je oronula dio brijega, pa su se pojavili kameni ostaci, poredani u prepoznatljivu cjelinu. S obzirom da je na ovim ostacima velika zemljana masa debljine i do dva metra, sumnjamo da se za ovaj objekat znalo.

Miljacka je značajno mijenjala svoj tok, pa na prvi pogled nije moguće ocijeniti da li je ovaj objekat bio pored ili u vodi. S obzirom da se odmah iznad Miljacke nalazi Gradina, nekoliko desetina metara uz liticu, mislimo da je ovaj objekat predstavljao dodir utvrđenja sa rijekom.

Možda je ovdje nekada davno bila mala vodenica, ali nije isključivo ni da je ovdje bila velika pregrada, koja je pravila veliki vir, koji je služio kao kupalište i mjesto okupljanja stanovnika okolnih sela.

S obzirom da je Miljacka bila bogata ribom, objekat je vjerovatno sadržavao kuke za sušenje ribe, i krčage za vodu.

Jednom riječju, ovaj kraj je u to vrijeme bio raj na zemlji. Gradina i cijeli predio nije dovoljno istražen. Svaki milimetar ovog kraja nam može pružiti više informacija, koje nam mogu pomoći da saznamo što više o našim precima i rasvijetlimo misteriju ovog kraja, o kojoj se zaista malo zna.

Ovaj predio je zaista idealan za unaprjeđenje turizma, a nadamo se da će se u budućnosti pojaviti interesovanje za obnavljanje srednjovjekovnog utvrđenja Gradina.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments