Posjetili smo Vojni muzej u Beogradu

0

Vojni muzej u Beogradu, koji se nalazi na Kalemegdanu čuva poprilično dosta informacija o kulturno-istorijskoj zaostavštini srpske srenjovjekovne države Bosne. Naša želja da saznamo više informacija koje bi nam mogle poslužiti u narednom periodu prilikom pisanja tekstova i izradi ilustracija stanovnika našeg područja odvela nas je do muzejske postavke, a njen dio možete pogledati na fotografijama.

U ovom kratkom pregledu osvrnuli smo sei na nekoliko stvari koje se tiču našeg regiona.

– Na fotografijama u prilogu možete vidjeti oružje koje je korišćeno u srednjem vijeku. Jedan šljem liči na šljem sa pečata Tvrtka I Kotromanića. Ovakvo oružje i oklop su nosili i vojnici na ovim područjima. Vlastelinska porodica Pavlovića, koja je vladala područjem opštine Pale, ali i njima potčinjeni vlastelini koji su držali utvrđenja su imali kvalitetniju opremu i oklope. Seljaci su uglavnom sačinjavali vojsku i oni su uglavnom bili slabije opremmljeni. Nisu svi imali kvalitetne šljemove i velike mačeve. U poređenju sa drugim narodima i vojskama, vojna oprema u Bosni je dosta zaostajala.

– Na kartama ispod možete vidjeti turska osvajanja. Na prvoj karti su granice turskog carstva prije pada Bosne. Možete vidjeti prodor Turaka u Hercegovinu i primicanje najvećem i najvažnijem gradu Hodidjed kroz Paljansko polje.

– Na karti ispod možete vidjeti posjede Pavlovića oko Hodidjeda 1438. godine i posjede koje su Pavlovići držali kod Dubrovnika. Najveći grad Hodidjed koji se nalazio na Bulozima je padao u nekoliko navrata.


– Na fotografijama u prilogu možete vidjeti tursku nošnju. Tu je jedan oklop i oružje turskih vojnika, nošnju vojnika i janičara.

– Planina Romanija, teritorija zahvaćena djelovanjem hajduka od druge polovine XVI do kraja XVIII vijeka.

– Borba hajduka i Turaka.

– Ispod možete pogledati ilustraciju, mučenje zarobljenih hajduka.

– Na fotografijama u prilogu možete vidjeti oružje hajduka iz kasnijeg perioda.

Fotografije:

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/vojni-muzej/] width=[144] height=[120] title=[Vojni muzej Beograd] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb144_] thumb_cache_dir=[thumbs144] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare