Otvoren Servis centar za djecu sa teškoćama u razvoju

0

FOČA – Dnevni centar fočanskog Udruženja djece i odraslih sa teškoćama u razvoju „Tračak nade“, zahvaljujući projektu koji sa 50.000 KM finansira USAID, od danas je Servis centar za besplatnu podršku svojim članovima.
Ovo Udruženje već šest godina, uz podršku lokalne uprave i brojnih volontera, prije svega studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta, defektologa i logopeda, svakodnevno pruža usluge osobama sa teškoćama u razvoju, boreći se za njihovu integraciju i ravnopravan položaj u društvu, a sada je kompletiralo tim stručnjaka.

Defektolog, logoped, medicinski tehničar i prvi put psiholog u narednih godinu dana radiće četiri časa dnevno sa članovima „Tračka nade“, a njihove naknade finansiraće USAID kroz Program podrške marginalizovanim grupama.

Psiholog Marica Bjelogrlić kaže da će Servis centar pružati psihosocijalnu podršku osobama sa teškoćama u razvoju, ali, što je veoma bitno, i njihovim roditeljima.

„Ta podrška se ogleda kroz savjetodavni rad individualnog i grupnog karaktera, posebno kroz kreativne radionice, koje su najbolji način kanalisanja negativne energije i stresova, te sticanja novih vještina. Potrebno je da oni, prije svega, prihvate sebe, da budu što više u komunikaciji sa drugom djecom, čime stiču samopouzdanje i osjećaj pripadnosti grupi“, objašnjava Bjelogrlićeva.

Ranka Maksimović, čiji je sin Petar član „Tračka nade“, kaže da postojanje ovog Udruženja najviše znači djeci koja nakon završene osnovne škole ne mogu da nastave školovanje.

„Ovo im je jedino rješenje, jer ovdje kvalitetno provode vrijeme, a pored logopeda i defektologa, sada su dobili i psihologa. Imaju razne radionice, a često dolaze i profesori defektologije na Medicinskom fakultetu sa svojim studentima, tako da su se djeca dosta socijalizovala“, rekla je Maksimovićeva.

Član Udruženja „Tračak nade“ Nemanja Sekulović ističe da mu mnogo znači da nije kod kuće „zatvoren“ i da na koristan način provodi vrijeme.

„Zahvaljujući ovom udruženju, društvo nas je prihvatilo da postojimo, da smo svi jednaki, da se družimo i da nas ne odbacuju“, priča Nemanja.

„Tračak nade“ trenutno okuplja 55 članova iz Foče i Čajniča, a njegov servisni centar je treći u BiH, poslije Sarajeva i Banjaluke.

„U Servis centru radiće se i sa roditeljima, da i njima pomognemo, da ih izvučemo iz kuće, da sve što ih tišti podijele sa ostalima i da im pružimo šansu da se druže. Nadamo se da će se nakon godinu dana ovog projekta pronaći i neko sistemsko rješenje“, rekla je predsjednik Udruženja „Tračak nade“ Jelena Vilotić.

Ona je navela da se za šest godina postojanja Udruženja dosta napredovalo u integraciji djece u društvo.

„Kada smo osnovali Udruženje, bili smo `neko tamo`, ali sada već možemo reći da su djeca prihvaćena u svim sferama društva i da su našla svoje mjesto u lokalnoj zajednici. Mi ne odustajemo, radimo i dalje da budemo pravi dnevni centar koji će moći da pruži sve vidove usluga“, navela je Vilotićeva.

Od svog osnivanja, „Tračak nade“ veliku pomoć ima od opštine Foča, koja mu je prošle godine obezbijedila prostorije, a sada ih proširuje, da bi bili zadovoljeni uslovi projekta.

„Ovo treba da preraste u trajno rješenje i opština će pomoći u tom pravcu. Ako se obezbijedi trajni status, biće veće i angažovanje sa regije, postići će se cjelodnevni boravak i stručni rad sa djecom, čime će i efekti rada biti bolji“, napomenuo je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – 3. decembar, Udruženje „Tračak nade“ obilježiće večeras tradicionalnom humanitarnom priredbom „Malo dobre volje da svima bude bolje“, a sutra će proslaviti i krsnu slavu Vavedenje Presvete Bogorodice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare