Organski bijeli luk bez sertifikata teško pronalazi kupce

0

SOKOLAC – Porodica Saše i Jelene Planinčić u sokolačkom selu Sokolovići proizvela je ove godine gotovo šest tona organskog bijelog luka i za sada teško dolaze do kupaca jer nemaju odgovarajući sertifikat, rekla je Srni Jelena Mićić, rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac.

Mićićeva je naglasila da su zaposleni u Resoru posjetili ovo poljoprivredno gazdinstvo, te informisali proizvođača o procesu sertifikacije organske proizvodnje, budući da proizvođač ima dobre preduslove.

Ona je porodicu Planinčić upoznala o aktivnostima za dobijanje sertifikata i preporučila šta treba da učine pri predstojećoj jesenjoj sjetvi bijelog luka, kako se ponovo ne bi našli u istoj situaciji.

“Da bi se poljoprivredna proizvodnja mogla smatrati organskom – mora proći proces sertifikacije, a proizvođač treba da ima osnovno znanje o metodama organske proizvodnje”, navela je Mićićeva.

Prema njenim riječima, sertifikat je potvrda kojom se garantuje da je određeni proizvod proizveden prema principima i standardima organske proizvodnje.

Mićićeva je uvjerena da je porodica Planinčić proizvela gotovo šest tona ozimog bijelog luka na organski način, ali ga bez sertifikata ne može prodati po odgovarajućoj cijeni jer nemaju osnovni dokaz za to.

Ona je naglasila da će porodica Planinčić, kao i sve druge u sličnoj situaciji, imati apsolutnu podršku Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi za dobijanje sertifikata organske proizvodnje za sljedeću godinu, nakon što budu obavljene sve potrebne procedure u saradnji sa sertifikacijskom kućom “Organska kontrola” iz Sarajeva i proizvođači savladaju tehnologiju uzgoja, sušenja i skladištenja poljoprivrednog proizvoda u skladu sa potrebnim standardima.

U porodici Planinčić rekli su Srni da su se odlučili za proizvodnju ozimog bijelog luka 2017. godine, kada su na svom imanju posadili 200 kilograma sorte “ramski”, koja se u ovom kraju smatra najboljom.

Nakon što su od te količine dobili jednu tonu novog luka, opredijelili su se da prošle godine u jesenjoj sezoni posade tonu luka koja je u julu dala rod od pet-šest tona.

Jelena Planinčić navela je da su sada u teškoj situaciji i teško dolaze do kupaca jer nemaju sertifikat, uprkos tome što su bijeli luk proizveli bez upotrebe vještačkog đubriva, bilo kakve hemije i prskanja, što im je i bio cilj od početka.

Ona se pita kako se u trgovinskim radnjama prodaje bijeli luk iz Španije po cijeni od tri KM, domaći četiri do 4,5 KM, dok trgovci njihov, organski, ne prihvataju jer bi trebalo da ga prodaju po cijeni od 10 KM.

Planinčićeva je istakla da su zatražili pomoć od Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područnoj jedinici Sokolac, gdje su im ukazali da im nedostaje sertifikat kao dokaz o organskoj proizvodnji.

Prema njenim riječima, jedina nada je da njihov luk nađe kupca prodajom na manje količine po odgovarajućoj cijeni, što bi njima kao proizvođačima iznudilo dodatne troškove.

Višečlana porodica Planinčić, koja se na mini-farmi bavi i proizvodnjom mlijeka, poručuje da, uprkos svemu, ne odustaje od proizvodnje luka, ali ovaj put od jesenje sadnje do skladištenja pratiće savjete poljoprivrednih stručnjaka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments