Podrška malim proizvođačima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Radionica “Projekat konkurentnosti u ruralnim područjima”, čiji je cilj podrška malim poljoprivrednim proizvođačima koji nisu obuhvaćeni redovnom mjerom podsticaja, održana je danas u Istočnom Sarajevu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Menadžer ovog projekta Dragan Vučković izjavio je novinarima da resorno ministarstvo pruža podršku ovom projektu, kao i malim poljoprivrednicima, ulaganjem od 40 do 50 odsto u početni paket repromaterijala potrebnog za proizvodnju, dok lokalne zajednice učestvuju sa minimalno 10 odsto od potrebnih novčanih sredstava.

Vučković je istakao da je cilj da se obuhvate svi mali proizvođači koji nisu obuhvaćeni redovnom mjerom podsticaja, kao i njihovo uključivanje u proizvodnju i povezivanje sa otkupljivačima.

On je naveo da je kroz ovaj projekat Ministarstvo krenulo u organizovanje regija kroz klastere.

“U Republici Srpskoj postoji sedam regija koje su na taj način već organizovane”, rekao je Vučković i dodao na tom prostoru dugoročne ciljeve određuju svi zajedno – lokalne zajednice, privredni subjekti, udruženja poljoprivrednih proizvođača, zadruge i agencije lokalnog razvoja.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović rekao je da je ova opština u posljednje četiri godine uložila znatna sredstva u plasteničku proizvodnju, a da, zahvaljujući ovom projektu, može da uloži i dodatna sredstva.

Direktor Fondacije za privredu i ruralni razvoj Istočni Stari Grad Aleksandar Gavrilović rekao je da će projektom biti obuhvaćeno 12 domaćinstava sa područja ove opštine.

On je istakao da je za opštinu Istočni Stari Grad ovaj projekat veoma važan, jer je riječ o opštini pretežno ruralnog karaktera.

Poljoprivrednici koji su učestvovali u radionici istakli su značaj ovog projekta zahvaljujući kojem imaju mogućnost da razmjenjuju iskustva i zajednički rade na ostvarivanju što bolje proizvodnje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments