Obilježeno 25 godina od početka rada Radio-televizije Srpske Republike

0

U Kulturnom centru na Palama danas je održavanjem svečane akademije, otkrivanjem spomen-ploče i tematskom izložbom fotografija obilježeno 25 godina od početka rada Radio-televizije Srpske Republike BiH, današnje Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/.

Na početku svečane akademije pomenuti su mnogi koji su zaslužni za početak rada srpskih medija u ratu, a minutom ćutanja odata je počast svim bivšim radnicima Srpske novinske agencije SRNA i Srpske-radio televizije /SRT/ koji su živote izgubili u ratnim dejstvima i koji su preminuli nakon rata.

Na početku rata u prostorima Kulturnog centra Srna je počela sa radom 7. aprila, a dan kasnije urađeno je prvo televizijsko uključenje sa Pala u Dnevnik novosadske televizije. „S kanal“ počeo je sa emitovanjem programa 6. maja 1992. godine.

Sve je započeto na osnovu Odluke političkog rukovodstva koje je svoje sjedište imalo na Palama. Realizacija je povjerena ljudima koji su već imali mnogo iskustva radeći i prije rata na radiju i televiziji, te štampanim medijima, podsjetili su učesnici Akademije.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske 1993. godine formirana je Srpska radio-televizija sa studijima na Palama i u Banjaluci, te dopisništvima širom Republike Srpske.

Na Akademiji je emitovan i video-zapis o nastanku SRT-a, putem `skajpa` javili su se i nekadašnji novinari ove medijske kuće, a pročitano je pismo prvog direktora Srpskog radija Radeta Simovića.

Uz napomenu da će za dva dana, 19. aprila, centralna manifestacija 25 godina rad RTRS biti održana u Banjaluci, danas je istaknuto da je ovo „mali doprinos da se taj jubilej obilježi i u gradu koji je nesebično primio embrion sadašnjeg radio i TV sistema Republike Srpske“.

Generalni direktor RTRS-a Draško Milinović zahvalio je svim ljudima koji su na bilo koji način učestvovali u stvaranju ovih medija i utkali sebe u ono što danas imamo.

Sve što je na početku urađeno, istakao je on, urađeno je sa puno entu ijazma i patriotizma kojim je stvorena „jedna velika priča“.

„Republika Srpska danas ima najveću televiziju u BiH, tehničko-tehnološki najopremljeniju i niko ne može zaustaviti razvoj RTRS-a“, poručio je Milinović.

Urednik RTRS-a i član Organizacionog odbora današnje manifestacije Snježan Lalović istakao je da mu je drago što je postavljena ploča da se zna gdje je sve počelo, a da je najvažnije od svega da su Srpski radio i televizija i Srna pokazali jedinstvo srpskog naroda.

Prije Akademije na zgradi Kulturnog centra u Palama otkrivena je spomen-ploča gdje je 1992. godine počela da radi Srpska novinska agencije SRNA, Srpski radio odnosno Radio Republike srpskog naroda BiH i „S kanal“, televizija Republike srpskog naroda u BiH.

Postavljanje spomen–ploče, istakli su organizatori, predstavlja dug prema onima koji su izabrali da budu dio stvaralaca Republike Srpske, onih koji su uglavnom izašli iz svojih domova u Sarajevu i koji su, u ratnom vihoru, otišli na sve strane svijeta.

Foto-izložba o počecima osnivanja i rada ovog medija pripremljena je uz pomoć privatne zbirke i arhive nekadašnjeg foto-reportera Srne Mileta Rajića.

„Išlo se na ratište i gdje god se trebalo ići, bez straha. Sačuvao sam fotografije jer sam već tada znao da će ovo biti istorija i da je treba čuvati za pokoljenja. Bilo je teških dana i zanimljivih stvari, ali mi je drago da ova arhiva fotografija može poslužiti cijelom srpskom narodu i svima kojima je potrebna“, rekao je Rajić.

Poslanik SDS-a Sonja Jovičević-Karadžić rekla je da tadašnje događaje ne može objektivno da posmatra, jer je u njenim prvim izbjegličkim danima jedini poznanici i prijatelji bili oni koji su se okupili oko „S kanala“ i Srne.

„Za mene lično, za sve one koji su tada počinjali to je nešto što prevazilazi značaj državnog, političkog ili bilo kog drugog razloga. Za mene je ovo jedan emotivan i lični, subjektivni momenat“, istakla je ona.

Bivši direktor Srne Branislav Ilić podsjetio je da su početkom rata i iz Sarajeva i okoline u Pale izbjegli vrsni novinari, književnici, srpski intelektualci koji su se okupili u prvoj ratnoj redakciji i koji su poslije postali nukleus svih srpskih medija.

„Bila je to plejada vrsnih intelektualaca, a ostaje žal za onima koji su izgorjeli u borbi za istinu i kojih se treba sjetiti. Zato mi je drago što smo konačno postavili spomen-ploču na Kulturni centar gdje je i počelo stvaranje srpskih medija“, rekao je Ilić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je današnji događaj potvrda da su Pale i Istočno Sarajevo „rodno mjesto Republike Srpske“.

„Radio-televizija Srpske u to vrijeme bila je prozor u svijet, a možemo biti ponosni što su i druge institucije osnovane ovdje. Zato nam je zadatak da njegujemo tradiciju tih datuma“, rekao je on.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zadovoljstvo što su i današnjom manifestacijom podsjetili na ono što je Pale dalo u stvaranju Republike Srpske.

On je napomenuo da je u toku dosta aktivnosti koji idu u pravcu osnivanja muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata i stvaranja Republike Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici političkog i kulturnog života, nekadašnji radnici RTRS-a i stanovnici Pala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare