Ninković: Društvo da nas ne smatra socijalnim slučajevima

0

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece opštine Pale Željko Ninković izjavio je da je krajnje vrijeme da ih društvo prestane smatrati socijalnim slučajevima i da im ponudi zaposlenje.

Ninković je pred početak Skupštine Udruženja sa Pala rekao da broje 116 članova, a da za 99 porodica imaju potpuno evidenciju.

„Od tih članova, imamo 438 djece – 205 muških i 233 ženska. Od 99 evidentiranih u 38 porodica nijedan roditelj nije zaposlen, 44 porodice imaju samo jednog zaposlenog, a samo 17 porodica ima oba roditelja zaposlena. U 22 porodice su sva djeca maloljetna, dok 59 ima bar jedno maloljetno dijete“, naveo je Ninković.

Prema njegovim riječima, udruženja višečlanih porodica u Republici Srpskoj po nekom automatizmu, stvorenom u društvu, već su svrstana na nižu ljestvicu u kategoriji socijalnih slučajeva.

Ninković je istakao da je opština Pale donijela odluku da porodice koje imaju bar jedno maloljetno dijete dobiju pronatalitetni dodatak od 120 KM mjesečno, te da tako treba da rade i druge opštine.

Predsjednik Republičkog udruženja „Četiri plus“ Jovan Radovanović rekao je da na lokalnim niovima traže da se obezbijede stipendije za srednjoškolce i studente, besplatan vrtić i niz drugim pogodnosti za porodice koje su u veoma teškoj situaciji.

„Posljednje što smo tražili jeste umanjenje električne energije za porodice po članu u domaćinstvu, besplatne mjesečne karte za djecu iz porodica sa četvoro i više, što bi puno značilo“, naglasio je Radovanović.

Radovanović je, osim Pala, nave da u Banjaluci daju stipendije za srednjoškolce, studente i besplatan vrtić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare