Savčić: Osmi odred bio jedna od najelitnijih jedinica

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je povodom 27 godina od osnivanja Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, da je ovo bila jedna od najelitnijih jedinica oružanih snaga Republike Srpske.

„Kada to kažem, mislim na brigadu Specijalne policije, odnosno na predratni srpski dio specijalaca koji je počeo borbena dejstva u Sarajevu, ne zato što su to željeli, već zato što su kao dosta puta kasnije, na prevaru napadnuti, ali i uspjeli da se izbore i izvrše zadatak koji su imali“, rekao je Savčić novinarima.

On je naglasio da je ova jedinica ulivala ogromno povjerenje na svakom dijelu teritorije Republike Srpske, na svakom frontu gdje se pojavila.

„Mi, koji smo s njima najčešće sadejstvovali, znali smo da tu nema uzmicanja, da se ne može desiti bilo kakav kiks i da je zagarantovano da ćemo zadatak izvršiti“, rekao je Savčić.

Ratni komandant Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske Branislav Okuka istakao je da se samo zajedništvom mogu sačuvati identitet, vjera i Srpska.

„Danas nam neki ne daju da pričamo, slavimo, da se oblačimo kako mi želimo. Ja sam danas namjerno došao u ratnoj uniformi koju sam nosio 1992. da bih svima pokazao koliko nam je potrebno zajedništvo. Kakvi smo bili od 1992. do 1995. godine samo znaju oni koji su izborili ono što se danas zove Republika Srpska“, rekao je Okuka.

On je istakao da su pripadnici Osmog odreda Specijalne brigade policije ponosni na ono što su napravili, a to je Republika Srpska.

Prijeratni zamjenik mininstra unutrašnjih poslova BiH Momčilo Mandić rekao je da je sve počelo i završilo se u Sarajevu.

„Uvijek kada ovde dođem naviru sjećanja kada smo krenuli 5. aprila 1992. Prije toga smo odvojili specijalnu jedinicu srpske nacionalnosti i to je bio nukleus stvaranja Specijalne jedinice. Ovi momci su odradili veliki posao i dali veliki doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske“, izjavio je Mandić.

Prema njegovim riječima, nije bilo mjesta gdje nisu išli i nigdje nije bilo da nisu sačuvali srpski narod i srpsku nejač.

Zamjenik ratnog komandanta Osmog odreda Duško Tešić rekao je da je ponosan što su se danas, poslije 23 godine izbjeglišta, okupili ljudi iz 12 zemalja svijeta i 16 opština i gradova Republike Srpske.

Obilježavanje 27 godina od osnivanja Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske počelo je na Veljinama gdje je u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog služen parastos poginulim i umrlim pripadnicima ove jedinice.

Nakon toga, brojne delegacije odreda specijalnih jedinica širom Srpske, boračke organizacije, te predstavnici grada Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, položili su vijence na spomen-obilježje ispred Policijske uprave Istočno Sarajevo u Lukavici.

Druženje je, uz prigodan program, nastavljeno u motelu „Bob“ na Vracama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare