Nabavljeno 45 plastičnih kontejnera i 300 kanti za smeće

10

Direktor preduzeća „Komunalno“ Pale Komo Simović rekao je da je, zahvaljujući velikoj pomoći opštine, nabavljeno 45 plastičnih kontejnera koji su prema svim evropskim standardima.

Simović je rekao novinarima da je „Komunalno“ nabavilo i 300 kanti za smeće za naselja Stanica Pale i Repci, koje stanovnici ovih naselja nisu imali.

On je istakao da će biti promijenjene i sve korpe za smeće na šetalištu, da je rekonstruisana fontana, te ofarbane i popravljene klupe na šetalištu.

Simović je apelovao da stanovnici ne lome i uništavaju klupe i kante, kao i da smeće bacaju u njih.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Komunalnom policijom pokušaće se naći rješenje za problem odlaganja kabastog smeća oko kontejnera.

Simović kaže da se kabasti materijal odvozi ponedjeljkom i petkom, a sada i utorkom zbog toga što stanovnici ostavljaju velike količine ovog otpada pored kontejnera, što ne bi trebalo da čine.

On je pozvao građane da kabasti materijal iznesu danima kada se odvozi.

„Otvorili smo i deponiju i građani mogu besplatno da odvezu kabasti materijal, ali nismo imali značajnijeg uspjeha u tome, već i dalje ostavljaju pored kontejnera“, rekao je Simović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
10 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

DRVOOOOREEED

Ruku nasrce, moglo bi se zaista reći da je ovog ljeta došlo do pomjeranja s mrtve tačke, odnosno, da su Pale čistije i urednije u odnosu na dosadašnje katastrofalno stanje! Čistije je šetalište, ulice, ivičnjaci, uništen korov, bolje održavano zelenilo…
Međutim, mnogo toga još treba popraviti i imati kvalitetniji i urbaniji pristup: pojedine kontejnere za smeće realocirati na manje vidna mjesta (u dvorišne dijelove zgrada), svake godine izvršiti ozelenjavanje i zasade novog rastinja i cvijeća…, redovno uklanjati korov sa trga i šetališta, što nimalo nije lako s obzirom na veoma loš kvalitet gradnje, u sušnom periodu ljeta izvršiti zalijevanje drveća i travnjaka u jedinom parku…, vršiti „sitne“ popravke i krpljenja površina koje održavaju- ukoliko je to u njihovoj nadležnosti i još mnogo toga…
Inače, izgleda da nije u ničijoj nadležnosti održavanje, raznih podzida, ivičnjaka, oglasnih tabli…. Uređenje oko novoizgrađenih zgrada i objekata, takođe izgleda nije ničija obaveza…
Mnogo toga još treba uvesti u redovne komunalne aktivnosti kako bi grad izgledao urbaniji i čistiji!

Komunalno preduzeće Pale je konačno popravilo svoje usluge i slažem se da nam je grad čistiji i uredniji, što ne znači da to sve ne može biti još bolje i uređenije!
Ne znam da li je nadležnost Komunalnog, ali bi trebalo vratiti praksu da se bira najljepše uređen balkon, dvorište, izlog…, jer bi i na taj način Pale izgledale ljepše.
Mislim da je za brojne propuste, ipak najodgovornija Komunalna policija, koja nije dorasla zadatku i koja ne obavlja poslove iz svoje nadležnosti…
Mogu se za to navesti brojni primjeri, a jedan od njih je da šetalištem jure biciklisti-tinejdžeri, koje niko ne sprečava i pravo je čudo da se do sada nije dogodila nesreća…

Ma hajte molim vas! Pa oduzmite djeci još i pravo da voze bicikle i zaista ih gurate svim silama u pravcu kojim ne treba da idu! Pa na onolikom šetalištu stvarno ima prostora da se mimoiđete sa „opasnim tinejdžerom na biciklu“. Od toliko problema Vi udariste baš po djeci. Samo vi djeco ganjajte bicikle, ima prostora koliko vam volja, bolje po šetalištu nego magistralom da vas sataru manijaci u bjesnim autima. Vjerovatno te bjesne aute voze djeca od ovih što im smetate dok vozite bicikle, njihova djeca su i kao mala vozila mini audije po šetalištu!

U pravu ste „Milice“ potpuno se slažem sa Vašim komentarom

Apsolutno se ne slažem sa komentarom Milice da šetalište bude biciklistički poligon. I ja izvedem svoju djecu i ni sekunde ih ne smijem pustiti same. Od jurcanja rolerima, trotinetima, biciklima…, mala djeca i šetači su ugroženi.
Navedite mi primjer grada gdje se pješačka zona koristi kao sportska staza?

Baš mi je žao što polemišemo o temi koja ne bi trebalo da bude predmet sporenja, ali šta je, tu je. Ja sam, takođe, skoro pa svako veče na šetalištu. Nemam tinejdžere u kući pa me lično ova tema ne dotiče. Ali ono što znam jeste da se ne može reći da bilo koga ugrožavaju tinejdžeri na šetalištu. Istom logikom ja recimo mogu reći da mi smetaju mala djeca, jer često moram zastati da ne zgazim nečiju bebu koja baulja po šetalištu, ili mogu se okliznuti na kokice koje djeca prospu… Ako ćemo tjerati mak na konac, puno je toga što može da nam smeta. Djeca na biciklima nisu sportisti, oni se tu ne bave biciklizmom, ne treniraju, vozaju se i druže. Meni ne smetaju, kao ni bebe koje majke puste da se petljaju ljudima oko nogu, kao ni bilo ko drugi ko ima jednako pravo kao ja da koristi zajedničko dobro. I dalje sam kod stava da je bolje da se tinejdžeri voze šetalištem koje je OGROMNO, nego da su na saobraćajnicama gdje mogu da stradaju. Draga Paljanko, niste ni svjesni kako će Vam djeca brzo biti tinejdžeri, pa ćete onda promijeniti stavove, smijem se kladiti! Ali, ima jedna… Čitaj dalje »

Поздравио бих напоре и рад општинских власти да Пале изгледају љепше јер заиста постоји разлика у односу на претходне године. Међутим, ми смо главни кривци и морамо се променити, морамо разумети да је наш град чист колико нам је стало. Гледам децу у продавници Јаковљевић у улици Српских Ратника. Док купују чоколаду или лизалице, папир бацају са пута, а канта за смеће налази се на око 70 метара од продавнице. Можете имати најбољу комуналну полицију или најбољу општинску власт, али с таквим понашањем Пале ће увек изгледати неуредно. Али да не буде погрешно схваћено, нису крива деца, већ наши одрасли, јер деца од нас уче и понашају се онако како се понашају њихови узори за одрасле. Кад се ми као родитељи будемо понашали свесно и уредно тако ће се понашати и наша деца и тада ће наш град бити чист и уредан.

E kaada bi Komunalna policija, zbog toga, kaznila barem ijednog roditelja, manje bi bilo ovakvih slučajeva!

Ja bih samo da iskritikujem zašto projekti i rekonstrukcije novih ulica na obuhvataju uklanjanje arhitektonskih barijera za invalide, kao i proširenje kolovoznih traka za biciklističku stazu, kada to u svijetu živi evo već dobrih 10 godina. Vožnja bicikla šetalištem, može, ali obilježenom biciklističkom stazom. Uskoro će zavladati električna vozila, kao što su trotineti, bicikla i motori, a naše ulice neće biti spremne na tako nešto. Vizija razvoja naše opštine i infrastrukture je i dalje na nivou siromašnih i neobrazovanih sredina. Najveći minus je izostavljanje zelene površine na trotoaru u Ulici Nikole Tesle ispred mesare Adria. Ako su Pale prije 40 godina planirane modernije i ljepše, nego što se to radi danas, bar ste mogli ispratiti jednoobraznost naših ulica.