Na Jahorinu stižu prve turističke organizacije iz Rusije

0

U novembru je na Jahorinu najavljen dolazak dvadesetak predstavnika turističkih organizacija i tur-operatera iz Rusije, koji će za vrijeme trodnevnog boravka ostvariti kontakte sa domaćim hotelijerima radi sklapanja konkretnih aranžmana, rekao je stručni saradnik za marketing u Turističkoj organizaciji Istočno Sarajevo Predrag Lopatić.

Lopatić je na Međunarodnom sajmu turizma, koji je u toku u Novom Sadu, potvrdio da je sve spremno za početak nove zimske sezone na Jahorini.

“Sezona skijanja na Jahorini zvanično počinje 13. decembra, a staze, hoteli i Turistička organizacija samo čekaju jači snijeg i skijaše, prvenstveno iz Srbije, ali i Evrope i svijeta. Kuriozitet ovogodišnje sezone je najava dolaska na Jahorinu turista iz Slovenije, jedne od kolijevki skijanja u Evropi”, rekao je Lopatić Srni.

On je naglasio da cijene ovosezonskih pansiona na Jahorini variraju od 25 do 30 evra, pa do elitnih polupansiona čija cijena je od 70 do 80 evra.

Lopatić je najavio poskupljenje dnevnog ski-pasa u Olimpijskom centru “Jahorina” za 10 odsto, pa će ski-pas, koji je prošle godine koštao 33 KM /oko 16 evra/, koštati 37 KM /oko 18 evra/.

On je rekao da u Olimpijskom centru poskupljenje ski-pasa pravdaju instalacijom trećeg šestosjeda na planini, pa će ove sezone na raspolaganju skijašima biti tri šestosjeda, brojne žičare, ski-liftovi i izuzetno uređene ski-staze.

Lopatić je istakao da će od ove sezone u funkciji biti i novi sistem za osnježavanje ski-staza. Topovi za osnježavanje bacaće vještački snijeg na oko desetak kilometara staza, ukoliko ponestane prirodnog snijega.

On je preporučio turistima da smještaj tokom sezone potraže i na Palama, mjestu svega 12 kilometara udaljenom od prvih skijaških staza na Jahorini.

“Osim kvalitetnog smještaja i dobre hrane, paljanski hotelijeri obezbijediće i prevoz do Jahorine, s polaskom ujutro i povratkom naveče. Turisti će time biti riješeni problema s parkingom na Jahorini, a oni nisu mali, jer u jeku sezone samo u jednom danu na planini zna biti 10.000 do 15.000 ljudi”, rekao je Lopatić.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo turističku ponudu predstavila je na štandu Turističke organizacije Republike Srpske, gdje se predstavljaju sve značajnije turističke organizacije iz Srpske.

Ovaj 46. međunarodni sajam turizma, na kome svoju ponudu u Kongresnom centru “Master” na Novosadskom sajmu predstavlja veliki broj izlagača iz Srbije, zemalja okruženja i Evrope, završava se danas.

ŠTAND SRPSKE NAJPOSJEĆENIJI NA MEĐUNARODNOM SAJMU

Štand Turističke organizacije Republike Srpske za protekla dva dana bio je najposjećeniji na Međunarodnom sajmu turizma koji se održava u Novom Sadu, izjavila je direktor Republičke turističke organizacije Nada Jovanović.

“Tur-operateri i posjetioci dolaze na štand Srpske u zaista impresivnom broju, pokazujući izuzetan interes za sve segmente turizma počev od zimskog, rekreativnog, avanturističkog do banjsko-klimatskog”, rekla je Srni Jovanovićeva na štandu Republičke turističke organizacije.

On je istakla da je u ovom trenutku po logici stvari tur-operaterima i posjetiocima najzanimljivija olimpijska ljepotica Jahorina.

“Na štandu Turističke organizacije Srpske atraktivni su svi hoteli na Jahorini počev od `Vučka`, `Termaga`, `Lavine`, `Bistrice`, `Olimpijskog centra`, kao i brojni apartmani na planini iz privatnog sektora koji plijene pažnju ponudom i povoljnim cijenama aranžmana”, navela je Jovanovićeva.

Ona je navela da se turizam Srpske “žilavo bori” da opstane i ostane i u izuzetno turbulentno i ekonomski krizno vrijeme.

“Dokaz za to je da turistički bilans Srpske za osam mjeseci ove godine bilježi stopu rasta koja je za 4,5 odsto viša od prošlogodišnje. Ne treba smetnuti s uma da se taj rast bilježi u jednoj od ekonomski najtežih godina ne samo u Srpskoj, BiH, nego i u Evropi, kao i svijetu”, naglasila je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, pažnju posjetilaca plijene i gradovi Srpske, posebno Višegrad, Trebinje, Laktaši i Bijeljina. “Kada je riječ o Višegradu, na primjer, frapantan je podatak da u tom gradu na obalama Drine i Rzava dnevno bude i do 2.000 turista. Istovremeno, za sedam mjeseci ove godine Trebinje je zabilježilo 30 odsto više turista u odnosu na isti period prošle godine. U Laktašima je bilo 15 odsto više, u Bijeljini 12 odsto više gostiju nego prošle godine”, navela je Jovanovićeva.

Ona je istakla da su dva austrijska tur-operatera nedavno bila u Srpskoj i napravila aranžmane sa Višegradom, Fočom i Trebinjem. “Riječ je o tri sedmodnevna i dva petodnevna turistička aranžmana, koji će u tim destinacijama biti realizovani u februaru naredne godine”, pojasnila je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, veliko interesovanje vlada i za Nacionali park “Sutjeska”. “Ovog puta, međutim, interesovanje se ne bazira na raftingu, nego je akcenat na Magliću i katunima s mogućnošću turističkog prelaska u Crnu Goru u mjesto Plužine. U okviru toga je i posjeta Pivskom jezeru. `Sutjeska` time pravi jedinstveni prekogranični proizvod između Srpske i Crne Gore”, rekla je Jovanovićeva.

Ona je navela da na novosadskom Sajmu turizma Turistička organizacija Republike Srpska promoviše regatu od Banjaluke do Beograda, koja je krenula 23. septembra iz Banjaluke i u nedjelju, 6. oktobra, treba da stigne u Beograd. “Suština tog turističkog proizvoda, koji je istina tek u povoju, jeste otvaranje plovnog puta Savom između Srpske i Srbije, kao što je onaj koji već postoji Dunavom, a koji je u turističkom smislu veoma profitabilan”, rekla je Jovanovićeva.

Na štandu Turističke organizacije Republike Srpska nalaze se praktično sve značajnije turističke organizacije Srpske i hotelijeri, te gradovi Istočno Sarajevo, Trebinje, Laktaši, Banjaluka, Srebrenica, Višegrad, Zvornik, Prijedor, Vlasenica i Bijeljina.

U Kongresnom centru “Master” na Novosadskom sajmu u toku je 46. Međunarodni sajam turizma, na kome svoju ponudu predstavlja veliki broj izlagača iz Srbije, zemalja okruženja i Evrope.

Međunarodni sajam turizma, jedna od najatraktvnijih sajamskih manifestacija Novosadskog sajma, biće završen u nedjelju, 6. oktobra.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments