Jedna od boljih poslijeratnih sezona

0

Protekla zimska turistička sezona na olimpijskoj ljepotici Jahorini jedna je od boljih u poslijeratnom periodu, a posebno u odnosu na dvije prethodne godine – rekao je Srni Predrag Lopatić, stručni saradnik za marketing u Turističkoj organizaciji Grada Istočno Sarajevo.

„Iako još nisu gotovi svi podaci,sa sigurnošću možemo tvrditi da će to biti jedna od boljih sezona, s obzirom na broj dolazaka i ostvarenih noćenja, kao i dnevnih gostiju kojih je bilo mnogo više nego prethodnih godina“ – naglašava Lopatić i dodaje:

„Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da smo imali više od stotinu ski dana, zahvaljujući velikoj količini snijega“.

On je dodao da su, osim hotelijera, i gosti bili veoma zadovoljni, što je i najvažnije. To se može vidjeti iz rezultata anketa i stalne komunikacije sa turistima.

„Jahorina je sva u funkciji gosta. Njima je bilo sve podređeno – hotelske i ugostiteljske usluge, smještajni kapaciteti, ski staze, vertikalni transport, koji je radio bez zastoja zahvaljujući unapređenju dva nova šestosjeda koji su već treću sezonu u funkciji, kao i novim mašinama za uređenje i osnježavanje staza. Sve to je i dalo značajne rezultate“, ističe Lopatić.

Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva u razvoj infrastrukture na Jahorini, posebno vertikalnog transporta , dva šestosjeda, te u projekat osnježavanja,koji je od vitalnog interesa za ovu planinu kada je u pitanju zimska sezona.

„Takođe, Turistička organizacija ima dobru komunikaciju sa Gradom, a dobra komunikacija `rađa` i dobra rješenja, jer je svima stalo da narod ovdje živi od turizma. Turizam nisu samo hoteli i moteli, treba tu još mnogo ulaganja i rada, ali se nadamo da će u skorije vrijeme i turistički promet na ovom prostoru biti znatno veći, jer nam je to i cilj“, istakao je Lopatić.

Turistička organizacija se bazirala na izdavanje promo materijala, a u pripremi je i novo izdanje turističkog vodiča na 32 strane sa svim destinacijama na području Sarajevsko-romanijske regije i sa Jahorinom kao centralnom temom .

U vodiču će biti predstavljena i već poznata pećina Orlovača, za koju je prošle godine italijanska pokrajina Pijemont obezbijedila donaciju od oko 150.000 KM namijenjenih uređenju prilaza pećini i prostora ispred nje.

Takođe, biće predstavljena i pećina na izvoru Mokranjske Miljacke. Ova pećina je prilika za hrabre i ljude sklone avanturizmu, ali prilikom posjete moraju imati adekvatnu opremu, jer je veći dio pećine pokriven pećinskim jezerima. Sedam kilometara ove pećine istražila je italijanska ekipa speleologa, a istraživanje njene unutrašnjosti još traje.

Lopatić najvljuje da će Turustička organizacija Grada Istično Sarajevo nastaviti sa kvalitetnom promocijom turističke ponude Sarajevsko-romanijske regije, a u žiži interesovanja su sajmovi.

„Na jesen nas čekaju sajmovi u Beogradu, Novom Sadu, tradicionalna turistička `PRIZMA`…Problem jee nedostatak finansijskih sredstava, ali, uprkos tome, objektivno radimo uspješnije nego što bi se očekivalo“ istakao je Lopatić.

Lopatić očekuje da če i ljetna sezona biti uspješna. „Već niz godina na Jahorini se održavaju sportski kampovi. Najduže od svih traje košarkaški kamp, u organizaciji KK `Zvijezda` iz Banjaluke, a u saradnji sa Olimpijskim centrom `Jahorina` i našom organozacijom. Kamp bi ove godine trebalo da proslavi deset godina postojanja“ – dodao je on.

Novijeg datuma je organizacija fudbalskih kampova „Crvene zvezde“ i „Partizana“,te ljetnje škole fudbala koje pohodi mnoštvo djece, kao i turniri koje organizuju ovdašnje škole fudbala „Olimp“ i „Piksi“.

Lopatić očekuje da če i ljetna sezona biti uspješna.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare