Na Jahorini seminar za predstavnike učesnika EJOF-a

0

Na Jahorini je u toku seminar šefova misija 46 zemalja učesnica Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala /EJOF 2019/ na kojem će biti predstavljen detaljan koncept i program takmičenja, čiji su domaćini gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, rekao je direktor EJOF-a Senahid Godinjak.

Godinjak je danas novinarima na Jahorini rekao da je organizovan i seminar za tehničke delegate koji su u protekla dva dana posjetili borilišta svih osam sportova koji će biti zastupljeni na takmičenju.

“Oni su iskazali zadovoljstvo onim što smo uradili u kratkom periodu, tako da ne postoji zabrinutost u bilo kojem sportu kada je riječ o organizaciji i održavanju EJOF-a”, istakao je Godinjak i napomenuo da u narednom periodu treba privesti kraju još dosta organizacionih i tehničkih stvari.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić rekao je da je ovo 14. Evropski zimski omladinski olimpijski festival, što predstavlja koincidenciju sa 14. Zimskom olimpijadom koja je organizovana 1984. godine u Sarajevu.

Kisić je naglasio da će sada biti više takmičara i stručnog osoblja nego tada, ali sa manje sportskih disciplina.

“Uvjeren sam da će nasljeđe i infrastruktura, koji će ostati poslije takmičenja, i nove generacije političara i sportskih radnika ponovo oživjeti ideju i kandidaturu za neke veće sportske događaje na prostoru BiH”, istakao je Kisić.

Pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Dragan Jaćimović naglasio je da će za manje od tri mjeseca Istočno Sarajevo i Sarajevo biti gradovi mladosti i sporta, te da se nada da će domaćini pokazati gostoprimstvo na osnovu kojeg će EJOF predstavljati zalog za nešto više u budućnosti, kada je riječ o organizaciji sportskih događaja.

“Vlada Republike Srpske uložila je 2,5 miliona KM u infrastrukturu i zadovoljni smo dinamikom radova”, istakao je Jaćimović.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Mirela Mandal rekla je da je ovo ministarstvo od početka prepoznalo značaj projekta, te izrazila nadu da će februar ponovo oživjeti olimpijski duh u Sarajevu.

“Savjet ministara je još 2015. godine, na inicijativu ministarstva obezbijedio sredstva u iznosu od 1.900.000 KM i upravo se ovih dana završava transfer novca prema gradovima domaćinima EJOF-a”, izjavila je Mandal.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da mladost i sport mogu da pobijede sve barijere, te da će Sarajevo i Istočno Sarajevo učiniti sve da saradnja bude nastavljena i ubuduće.

Seminar šefova misija zemalja učesnica Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala trajaće do petka, 16. novembra, u hotelu “Termag” na Jahorini.

EJOF će biti održan od 9. do 16. februara 2019. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, uz učešće sportista iz 46 zemalja.

Prijavljeno je 1.086 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments