Kuća Bogorodice Marije

0

Citat iz Biblije govori da je Isus razapet na krstu zamolio Svetog Jovana da se brine o njegovoj majci Mariji. Isus je u tom trenutku izgovorio da je Sveti Jovan njen sin, a ona njegova majka.

Jovan je poveo Mariju sa sobom u Efes (Anadolija, danas Turska) 37. godine n.e. i ona je prema vjerovanju posljednje godine svog zivota provela ovdje, u skromnoj kamenoj kući.

Dugo vremena se nije znalo gdje je tačno Bogorodica provela posljednje godine svog života u Efesu.

Kuća Bogorodice je okružena drvećem. Cijeli kraj je poprilično tih, čak i kada ga posjećuju hiljade vijernika.

Međutim, pronađena je kuća na planini Bulbul, 9 km udaljena od Efesa. Postoji sumnja da je i Sveti Jovan, šireći hrišćanstvo, u ovoj kući boravio nekoliko godina.

Arheolozi su datirali otkrivene eksponate i samu kuću na period između 6. i 7. vijeka nove ere, temelji kuće su iz perioda 1. vijeka nove ere.

Kuća je cijela izrađena od kamena. Orginalna dvospratna građevina sastojala se od predvorja, spavaće sobe i sobe za molitve, kao i sobe sa kaminom.
Za turiste je otvoren centralni dio kao i soba desno od oltara. Unutrašnjost kuće je u obliku slova T. Tu je oltar sa likom Marije.

Mjesto za koje se vjeruje da je bila mala crkva u kojoj se Bogorodica molila

Kod hrišćanskih vijernika ova kuća je dobila na značaju kada je njemačka monahinja Ana Katerina Emerih (1774. -1820.), koja nikada nije putovala dalje od svoje neposredne okoline, u transu imala viziju putovanja Apostola Jovana i Marije iz Jerusalima u Efes, pri čemu je opisala kuću u kojoj je Marija živjela, sa najsitinijim detaljima. Zapis o toj viziji je sačuvan od strane pisca Brentana.

Njemačka monahinja je rekla da je Marija živjela u toj kući do svoje 64-te godine, kada je umrla. Sahranjena je u obližnjoj pećini. Nakon nekog vremena kovčeg je otvoren, ali tijela i pokrova nije bilo. Od tada je kuća pretvorena u kapelu.

Tek nakon 1892. godine ovo mjesto je i priznato od katoličke crkve. Od tada je i zvanično mjesto hodočašća. Mjesto posjećuje i veliki broj pravoslavaca, ali i lokalni stanovnici muslimanske vjeroispovijesti.

Sutra, tačnije svakog 15. avgusta se na ovom mjestu održava komemorijalna ceremonija.

U blizini kuće se nalazi mjesto gdje možete prislužiti svijeće. Svijeće možete dobiti u kući, ostavljajući dobrotvorni prilog. Iznad svijeća se nalazi molba da se uzmu najviše dvije svijeće kako bi bilo dovoljno za sve vijernike, koji svakoga dana dolaze u velikom broju.

Nekoliko metara niz padinu se nalazi izvor sa pomalo slanom vodom, ali pitkom. Ozidane su tri česme i još jedna, nekoliko metara dalje. Za prvu česmu se vjeruje da je voda za zdravlje. Ovdje mnogi vijernici dolaze radi iscjeljenja. Mnogi su prohodali pijući vodu sa ovog izvora, a njihove štake se nalaze unutar kuće.

Druga česma je za ljubav, a treća za posao. Za četvrtu se vjeruje da je za nevjernike, ali vjernici koriste vodu i sa ove česme. Nešto dalje se nalazi zid sa porukama. Hodočasnici iz cijeloga svijeta ostavljaju natpise, najčešće na maramicama.

Cijeli kraj čuva turska vojska i policija, a u blizini se nalazi parking koji može primiti nekoliko autobusa i par malih radnji sa suvenirima i mjesto gdje možete popiti kafu i uzeti trenutak odmora.

Do brda Bulbul vodi nešto uži magistralni put, sa koga se pruža lijep pogled na Novi Efes, vizantijsku tvrđavu i grad Selčuk. Na putu prema kući Bogorodice, postavljna je i velika statua Bogorodice, koju je donirao jedan pobožni Amerikanac.

Fotografije:

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/kuca-bogorodice/] width=[144] height=[120] title=[Kuća Bogorodice kod Efesa i okolina] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb144_] thumb_cache_dir=[thumbs144] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(Fotografisala ekipa Palelive.com u Efesu: ĐL, NS, SK / tekst: SV / www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare