Kako je nastala Konferencija beba u Palama

0

Jedna od najljepših manifestacija na ovim prostorima Konferencija beba je prvi put organizovana u Palama 19.08.2000. godine.

Jedan od organizatora prve Konferencije beba, Radosav Živković je ispričao za naš portal kako je konferencija nastala:

“Bilo je vrlo jednostavno. U periodu februar-juni 2000. godine rođene su tri djevojčice u Palama: Marija, Anastasija i Ružica. Tate su radile zajedno u firmi i, naravno, bili su presrećni zbog prethodne činjenice. Sa željom da uljepšaju i uveličaju najljepše trenutke u životima svojih porodica palo im je na pamet da, u ime svojih djevojčica, organizuju Konferenciju beba. Njihova firma se u to vrijeme nalazila u iznajmljenim prostorijama Kulturnog centra Pale, pa je bilo logično da organizaciju predlože baš KC-u. Napravljeni su plakat, video spot koji je išao na televiziji, oglas na radiju, pozivani su roditelji da dovedu djecu… Obzirom da se radilo o vrlo važnom događaju (kako će se kasnije ispostaviti), pripremama se pristupilo vrlo ozbiljno. Formiranje radnog predsjedništva (predsjedavala gore pomenuta Ružica koja je tada imala, čini mi se, dva mjeseca), pravljenje dnevnog reda, akreditovanje učesnika, priprema transparenata na kojima su učesnici izražavali svoje stavove (pošto velika većina tada još nije bila progovorila)… i mnogo drugih detalja koje sam već i zaboravio.

Konferenciji je prisustvovalo 49 prijavljenih učesnika od čega 38 sa pravom glasa i 11 bez prava glasa (koji su rođeni prije 1999. godine). Nadmašena su sva očekivanja o broju učesnika, tako da su neki, nažalost, ostali bez akreditacija.

Aktivno smo učestvovali u organizacijama 2. i 3. Konferencije, a nakon toga više nije bilo ni potrebe. Ovom prilikom moram istaći činjenicu da najveće zasluge opstanku i razvoju Konferencije beba pripadaju g. Slobodanu Kovačeviću, bivšem direktoru Kulturnog centra Pale.” – zaključio je Živković.

 

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments