Film o travaru s Romanije Jovi Mijatoviću, sniman 1968. godine

0

Početkom ove godine, na našu adresu je stigao odličan tekst gospodina Velimira Eleza, koji možete pročitati ovdje.

Legenda o Jovi Mijatoviću, poznatom travaru s Romanije i danas živi. Stanovnici Romanije i danas koriste recepte čuvenog travara koji je u septembru 1986. godine, izvršio samoubistvo.

U prilogu pogledajte film iz arhiva Jugoslovenske kinoteke, koji je snimio Puriša Đorđević 1968. godine. Posjetioci okupljeni oko odličnog sajta sokolac.slavicnet.com, su prije par godina sakupili sredstva i otkupili film od Jugoslovenske kinoteke.

„Treba napomenuti da je ovo bilo u vrijeme kada je Jovo Mijatović bio proganjan od komunističkih vlasti, pa se u ovom filmu mudro brani da on ne želi da liječi narod i da čak bježi od toga. Takođe možete primjetiti da mu je bilo zabranjeno da prodaje trave, nego je svoje pacijente slao u Sarajevo, gdje su se ljekovite trave mogle slobodno prodavati – kod muslimana.

Kada je legenda o Jovi Mijatoviću narasla, komunistički pritisak na njega je oslabio. Jovo je zapošljavao i jednu medecinsku sestru – muslimanku iz Bratunca. U toku filma Jovo kaže da ima trideset i dvoje unučadi, koji svi potiču od njega i njegove „žene, takozvane drugarice“.

Jovo je u ovom filmu mudro odglumio naivnog seljaka koji ništa nije kriv što ga ljudi tjeraju da radi ono što on „ne želi“.

Film je izvanredna slika romanijskog sela te epohe. U filmu se mogu prepoznati seljaci iz tog vremena…“, stoji u jednom od komentara na sajtu sokolac.slavicnet.com.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8N9nj989NMo}
obrada Nedeljko Žugić

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare