Drezden – bijeli grad iz crnih ruševina

0

Nakon Bratislave vodimo Vas u još jedan grad slovenskog porijekla, glavni grad njemačke republike Saksonije – Drezden.

Grad se nalazi u Istočnoj Njemačkoj na rijeci Labi ili Elbi, a osnovali su ga Sloveni pod nazivom Drežďany, što je Starolužičko-srpski naziv za stanovnike močvara, odnosno šuma na močvarnim riječnim obalama.

Grad nema tako burnu istoriju kao većina drugih većih centara u Evropi. Njegova tragedija i životna priča se desila u Drugom svjetskom ratu kada su Britanci i Amerikanci izveli masovno bombardovanje grada u kojem je oko 80% grada uništeno.

Do tada, Drezden je živio i razvijao se u krilu saksonskih vladara, koji su voljeli kulturu i umjetnost, pa je grad mnogo prije postao centar kulture, što je i danas bez sumnje.


Stari dio Drezdena noću – Foto Wikipedia


Prapostojbina Južnih Slovena – Srba

Saksonija i Brandenburg su poznati kao zemlja Sjevernih ili Lužičkih Srba, a kraj je poznat kao Lužice, gornje i donje. Kulturno središte Gornje Lužice je Budišin, a Donje Lužice Kočebuz. Drezden je jedan od gradova koji je odigrao važnu ulogu u životu Lužičkih Srba, a iz ovih krajeva su put Balkana krenuli i naši preci.

Sravnjen do temelja

13. februara 1945. godine oko 22:00 časa je više stotina aviona, uglavnom britanskih počelo bombardovanje Drezdena. Za 15 minuta su tri četvrtine grada potpuno srušene. Dva sata kasnije je uslijedio drugi vazdušni napad koji je izazvao veliki požar u kojem je poginulo više od 25.000 ljudi.

Grad poznat po baroknoj arhitekturi je uništen do temelja. Napad na Drezden je za nacionalsocijalističku Njemačku bio veliki udarac. Tri mjeseca kasnije „Treći Rajh“ je kapitulirao.

Crni grad

Drezden je nekada bio crn grad, zbog njegove izgradnje od kamena iz saksonskih planina. Taj kamen je u svom izvornom obliku bijele boje, ali zbog velike koncentracije željeza brzo oksidira, pa već nakon 10 godina poprima tamniju boju. Međutim, da bi grad potamnio, bilo je potrebno više desetina godina.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata krenulo se u obnovu Drezdena. Veliki dio starog grada je obnovljen, tako što se graditelj trudio da iskoristi i kamen iz ruševina. Rezultat je da su neke važne građevine išarane tamnim kamenim kvadratima, kao na primjer impresivna Bogorodičina crkva u Drezdenu.

Stari grad Drezdena i njegove znemenitosti su obnovljene, međutim veliki dio grada, koji je nekada bio poznat po prelijepoj arhitekturi, danas ispunjavaju moderne fasade i građevine.


Opera Zemper je najakustičnija zgrada opere na svijetu

Svjetski poznata građevina je Zwinger i ona je vrhunac barokne umjetnosti. Bogorodičina crkva ili Frauenkirche je u potpunosti obnovljena na ruševinama 1991. godine i ona je vjerovatno najznačajnija protestantska crkva.

Državna opera, zgrada Zemperoper nesumnjivo je jedna od najljepših zgrada ove namjene na svijetu. Ulaznice za operu koštaju od 100 do 200 evra.

Tu su i parkovi Brühlschen terase, popularni balkoni Europe, sa kojih se pruža veličanstven pogled na rijeku Labu.


Bogorodičina crkva i Neumarkt trg u centru u Drezdena

Galerija starih majstora

Glavni grad Saksonije je i kulturni centar. Kada se priča o kulturi i posjećuje Drezden obavezna je posjeta Galeriji starih majstora u Drezdenu, koja je svetski čuvena zbirka slikarstva iz doba Renesanse i Baroka.

Gotfrid Zemper je projektovao zgradu galerije i ona predstavljala jedno krilo palate Cvinger. Slike su preživjele bombardovanje tako što su sačuvane u sigurnim depoima. Ovdje se nalazi Rafaelova Sikstinska Bogorodica.


Spomenik arhitekti i graditelju drezdenske opere Gotfridu Zemperu

Snažan industrijski centar

Rudna gora u Saskoj je bogata rudama. Rudarstvo (posebno ugljena) temelj je razvoja industrije i gradova na prostoru Saske. Osim Dresdena, u blizini su industrijski centri Leipzig i Chemnitz,  Saski industrijski trokut sa oko 3,2 miliona stanovnika.

U Drezdenu se nalazi i fabrika VW vozila. Od industrije prednjače: automobilska, izrada poluprovodnika, satova i optičkih instrumenata.


Mural na kojem su prikazani vladari Saksonije


Grad bez pješačkih prelaza

Zanimljivost u Drezdenu je da grad u središtu uopšte nema pješačke prelaze i vjerovatno je po tome poseban u cijelome svijetu. Pogledate na lijevu i desnu stranu i prelazite ulicu tamo gdje vam je volja.

Tamo gdje su postavljeni semafori, često se desi da se umjesto čikice na zelenom svjetlu, prikaže djevojčica sa kikicama.

Raj za šoping


Poslovna zona Drezdena

Novi Drezden je raj za šoping. U veliki broj prodajnih centara, uglavnom njemačkih, ali i svjetskih robnih marki u avgustu i septembru mjesecu, hrli na stotine hiljada Čeha, Slovaka, Poljaka, Nijemaca, Rusa i mnogih drugih turista i svih krajeva svijeta.

Po veoma niskim cijenama, na rasprodajama je moguće kupiti sve od igle do lokomotive.


Ostaci starog Drezdena koji i danas čekaju na obnovu

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/drezden-saksonija/] width=[85] height=[85] title=[Drezden] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb85_] thumb_cache_dir=[thumbs85] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments