Đurov brod

0

Na ulazu u Pale, preko Paljanske Miljacke danas stoji most, na koji se nastavlja „paljanska petlja“. Nekada je ovdje preko Miljacke bio stari drveni most sa ogradom, a ispod njega „Sunčani vir“, gdje su se Paljani kupali. Nekada je vodostaj Miljacke bio mnogo veći, pa je na nekim dijelovima bilo moguće ploviti sa čamcem.

U ovom viru se udavio dječak po imenu Đuro, pa je ovo mjesto dobilo ime Đurov brod. Danas je ovaj naziv za most gotovo izbrisan.

U narodu se vjerovalo da je Đuro postao zaštitnik od nevremena, pa su pred veliko nevrijeme, žene izlazile iz kuća i dozivale Đuru: „Đurooooo odbij brdima, ne daj ovamo!“ Za to vrijeme lupalo se kašikama o posudu da bi prestao grad. Ovaj običaj se ponavljao i u Gornjem Pribnju, Rakovcu, Jelovcima.

Negdje poslije Prvog svjetskog rata u polju, gdje se danas nalazi taksi stajalište u ulici Milana Simovića je bio kanal. U tom kanalu se udavio trogodišnji dječak po imenu Slobodan Jakovljević. Sve do Drugog svjetskog rata Slobodan je bio zaštitnik od nevremena i žene su ga prizivale na isti način kao Đuru.

Ova vjerovanja i običaji se i danas ponavljaju u nekim selima, međutim sve više umiru, zbog veće zastupljenosti naučnih gledišta.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare