Banka humanog mlijeka sjajan projekat – od velikog značaja za majke

0

 

Nataša Hršum sa Pala, majka prijevremeno rođenih dječaka Alekseja i Andreja, ističe da će osnivanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj mnogo značiti svim budućim majkama koje nemaju mlijeka u tim stresnim situacijama.

Hršumova naglašava da je pokretanje akcije za osnivanje banke humanog mlijeka sjajan projekat koji je mnogo značajan za državu.

„Rodila sam prije četiri godine sinove u 32. nedjelji i prošla sa njima izuzetno teške trenutke. Termin je bio 4. mart, a na svijet su stigli 8. januara 2016. godine. Bila je to borba za život“, prisjeća se Hršumova i dodaje da nije bilo vremena za carski rez jer je tokom cijele trudnoće jedna beba bila okrenuta karlično.

Ona dodaje da veliku zahvalnost duguje doktoru ginekologu Siniši Zubiću iz Bolnice u Istočnom Sarajevu, koji je tada preuzeo odgovornost i brigu na sebe, te brzim djelovanjem spasio tri života.

NJeni sinovi Aleksej i Andrej su danas zdrava djeca, idu u vrtić „Bubamara“, a za Andreja, koji se rodio 50 minuta nakon određenih komplikacija, bilo je pitanje da li će preživjeti.

„Poslije teškog porođaja, blizanci su hitno prebačeni na pedijatrijsku kliniku ‘Jezero’ u Sarajevu, a ja ostajem četiri dana u bolnici u Istočnom Sarajevu bez mogućnosti da vidim svoje bebe. Tada počinje naša borba koja je bila izuzetno teška“, prisjeća sa Hršumova.

Ukupno 48 časova nisu znali da li će Andrej uopšte da preživi.

„Bebe sam samo vidjela na slikama koje mi je pokazivao suprug. Bili su veoma mali sa milion cjevčica po glavi. Andrej je primao kiseonik. Veliki strah i briga su vladali, ali sam imala vjeru da će sve biti u redu iako doktori nisu davali prognoze. Jedini i glavni cilj bio je da ih uzmem u naručje. Živjela sam za taj dan“, kaže Hršumova.

Nakon izlaska iz bolnice, priča Hršumova, otišla je da ih vidi i ostavljala je svoje mlijeko, koje je u tom momentu bilo najbolji lijek i najjača veza između nje i njenih beba.

„Svaki dan do četiri puta išli smo od Pala do Sarajeva noseći mlijeko u malim količinama koje je bilo sasvim dovoljno. Trebalo je pola šprica mlijeka za jedan obrok“, ističe Hršumova.

Poslije 13 dana i dolaska kući, krenula je borba nje kao majke. U narednih godinu dana imali su 84 kontrole i pregleda u bolnici „Jezero“. Kad je sve to prošlo, više nije bilo problema.

Hršumova je poručila budućim majkama koje se nađu u sličnim ili još težim situacijama da skupe snagu, hrabrost i imaju vjeru u sebe i u to da će na kraju biti sve u najboljem redu.

U vrtiću ponosni što su partneri predsjednici Srpske u važnom projektu – kap mlijeka znači život

Dječiji centar „Bubamara“ sa Pala partner je predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović u humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“.

Direktor Centra Vanja Jugović rekla je da im je čast što su partneri u tako važnom projektu kao što je formiranje prve banke humanog mlijeka.

Ona kaže da u vrtiću imaju nekoliko slučajeva prijevremenih beba, a da većina stanovništva ne zna sa kakvim se problemima roditelji susreću u tim situacijama.

Jugovićeva ističe da mališani, njih 100, od tri do šest godina učestvuju tako što da prave crteže, spremaju koreografiju i recitacije kako bi pokazali koliko se zalažu da akcija uspije i da se prikupi što više sredstava za donaciju.

„Humano mlijeko nije samo hrana za mališane koji su prijevremeno rođeni ili za djecu koja su teško oboljela, nego i lijek. Veliki je značaj humane akcije, a najbolje znaju roditelji koji su se našli u takvoj situaciji, s obzirom na to da kap mlijeka mališanima znači lijek i život“, naglasila je Jugovićeva.

Tradicionalna manifestacija „S ljubavlju hrabrim srcima“ pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske organizuje se ove godine 11. put, a prikupljena sredstva biće iskorištena za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj.

S obzirom na to da, zbog epidemiološke situacije, neće biti moguće održati donatorsko veče u formi velikog okupljanja u Banskom dvoru, ove godine će 27. decembra biti organizovan prikladan televizijski program.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare