Vuković: Djeca su budućnost države, umjetnosti i poezije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Književnik, esejista i književni kritičar Mirko Vuković, dobitnik ovogodišnje plakete „Blagodarnica“ na nedavno održanom 19. Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu, kaže za Srnu da su djeca budućnost države, umjetnosti i poezije.

„U vrijeme epidemije virusa korona nezahvalno je govoriti o perspektivi ili budućnosti bilo čega na pouzdan način, pa to važi i za ovaj prestižni festival koji promoviše dječije pjesničko i književno stvaralaštvo. Ali, ako ima neke pravde i smisla u životu, ovaj festival treba da traje jer ima svoju pragmatičnost i korisnost zato što je okrenut djeci, mladim stvaraocima, a mi stariji smo tu samo da ih podržimo“, rekao je Vuković.

Govoreći o „Blagodarnici“, on navodi da svima gode priznanja, ali da, s obzirom na to da postoje razni tipovi priznanja, nagrada i poklona, za sebe posebno čuva one koje su mu najdraže i koje dobija od svojih prijatelja, a to je upravo organizator Festivala poezije za djecu i mlade – „Forum teatar“ Istočno Sarajevo.

Osim pisanja poezije, Vuković se bavi i slikarstvom, a taj svojevrsni kulturni most u njegovom stvaralačkom opusu objašnjava time da su mnoge stvari u životu usko povezane.

„Moje likovno djelovanje svodi se na ilustracije slikovnica, knjiga za djecu, portrete pisaca, karikature i tome slično. Sama esencija tog rada jeste igra ili igrivost, naravno to nije ništa novo, ali mene ispunjava. Vi se možete igrati i sami, ali i sa nekim drugim ili sa nečim drugim, oboje ima svoj smisao, ali u svemu tome treba naći lični balans, koji će dati podsticaj i drugima da se uključe u tu igru i ispolje svoju kreativnost“, navodi Vuković, koji je rođen 1972. godine u Beranama, a živi i radi u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, pjesnik prepozna kad to uspije da ostvari, a ako to prepozna širi krug ljudi, onda je to svojevrsna valorizacija stvaralaštva svakog umjetnika.

Vuković je izrazio zadovoljstvo što su direktor Festivala Vitomir Mitrić i njegovi saradnici prepoznali njegovu „igru“ kao društveno korisnu, naročito u onom segmentu koji je posvećen djeci.

On je naveo da trenutno ilustruje tri knjige za djecu, dvije u Srbiji i jednu u Republici Srpskoj, što je jedna od njegovih kontinuiranih aktivnosti.

„Posebnu pažnju ovih dana posvećujem završetku romana o pogromu i stradanju Srba u Prebilovcima, kako u odbrambeno-otadžbinskom ratu, tako i u zločinima nad srpskim narodom na ovom stratištu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Uskoro bih, nakon određene pauze, trebao da objavim i nove knjige za djecu, kao i za odrasle, a u pripremi je i nekoliko knjiga književne kritike, koje su plod mog skoro dvadesetogodišnjeg istraživanja i rada“, najavljuje Vuković.

On kaže da rad doživljava kao disanje jer to stalno radi, sa istim žarom i istraživačkim impulsom, bez obzira o kojoj temi ili ideji je riječ.

Vuković navodi da trenutno kritike objavljuje u onlajn časopisu „Nova stvarnost“, a poznato je da su sve njegove dosadašnje kritike bile veoma oštre jer je, naglašava, njegov osnovni kriterijum kvalitet, bez podilaženja bilo kome i bez ikakvih kompromisa kada je riječ o umjetničkom stvaralaštvu, mada to ponekad zna da dovede i do određenih nerazumijevanja kolega i neprijatnih komentara.

„Međutim, svi oni, kada ohlade glavu, dođu i priznaju mi da sam bio u pravu kada sam, potpuno argumentovano, osporavao neki konkretan književni projekat. Tako kako pišem, kako kritikujem – tako i živim. Pravila i kriterijume koje postavljam pred druge važe i za mene, naravno. Biti iskren, human, etičan danas nije popularno, ali od tih maksima ne odustajem jer tako lakše živim, mirno spavam…“, priča on.

Vuković je objavio 12 knjiga za odrasle, knjigu novinskih kolumni, dvije knjige polemičke proze, kao i knjigu pjesama za djecu „Kad guska đuska“, a ilustrovao je i likovno opremio više od 100 knjiga.

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu tradicionalno podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizije Republike Srpske.

Organizator Festivala – Produkcija „Forum teatar“ Istočno Sarajevo, obezbijedio je da sve aktivnosti ove godine budu sprovedene u skladu sa preventivnim epidemiološkim mjerama koje su propisale nadležne institucije u Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare