Austrougarska mapa Pala i okoline iz 1911. godine

0

Njujorška biblioteka (The New York Public Library) je završila digitalizaciju 180.000 materijala koji obuhvataju razne fotografije, razglednice, mape, zapise…

Vrijednost ove arhive je još veća jer je dostupna online za slobodno korišćenje, a među materijalima se nalaze i dokumenti sa naših područja. Nema ih mnogo, ali su svakako vrijedni pažnje.

Pažnju zaslužuje i vojna karta Pala i okoline izdata 1911. godine (litografija) od strane Militärgeographisches Institut (Cartographer) Austro-Hungarian Monarchy (Vojnogeografski institut Austrougarske monarhije).

Karta je rađena od 1884. godine i do konačne verzije nekoliko puta ispravljena. Da monarhija ništa nije prepuštala slučaju i da je postojala maksimalna ozbiljnost u svakom poslu potvrđuju i podaci na ovoj terenskoj karti, gdje su detaljno ucrtani pruga, željezničke stanice, ceste, objekti, izvori (Quelle), rijeke, potoci, vrtače… Na karti nisu ucrtani Austrougarski vojni objekti.


Pregled mapa sa teritorije Austrugarske monarhije

Ova karta bi trebala biti od velikog značaja za istraživanje istorije naših područja u doba Austrougarske, a od interesantnih stvari svakako treba obratiti pažnju na toponime. Na prvi pogled se ističu: Ljubogošća, Podgrabom, Stambulčuć, Kamenito brdo, Šanac…

Metode za računanje nadmorske visine su bile precizne pa se poklapaju sa današnjim podacima. Malo je čudan podatak za najviši vrh Romanije – Orlovina stijena ili Ošljevac 1629 m/nv, a ne Veliki Lupoglav 1652 m/nv. Nadmorska visina Trebevića je 1629 m/nv i to je i danas korišćen podatak.

Ostaje žal što karta nije proširena i na područje Jahorine i nažalost takva karta ne postoji u arhivi.

Kartu možete pogledati i preuzeti na ovom linku i ukoliko primjetite interesantne detalje, voljeli bi ih vidjeti u komentarima.

(www.palelive.com)


Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare