Zorka Despetović i ove godine među nagrađenima za kajmak

0

ROGATICA – Zorka Despetović iz rogatičkog sela Berkovići, kupcima poznata po dobrom skorup/kajmaku, na nedavnoj Poljoprivrednoj izložbi u Rogatici našla se među pet prvonagrađenih za zreli kajmak prve klase i dva nagrađena za kategoriju treće klase.

Na nagrade je navikla, jer 14 godina izalaže i dobija priznanja na rogatičkom sajmu za svoj zreli i mladi kajmak.

Zorka se ovim poslom bavi uz pomoć ukućana, uz sve poslove domaćice, iako na leđima nosi 74 godone.

Za ocjenjivanje na ovogodišnjem sajmu Zorka je izložila deset kilograma zrelog kajmaka starog četiri mjeseca, a za prodaju na manifestaciji ponudila je kupcima sir i još devet kilograma skorupa i veoma traženog mladog kajmaka, tek skinutog sa prokuvanog mlijeka.

Došla je udajom u kuću Despetovića veoma mlada i uz svekrvu, kojoj je taj posao išao dobro od ruke, učila da „sakuplja mrs“ te je dobro ispekla zanat.

„U to vrijeme mlijeko se varilo na sred kolibe na verigama na kojim su se mijenjali bakreni bakrači, jedan od 40, a drugi od 30 litara, a uzvareno/prokuvano/ mlijeko razljevalo se u drvene karlice i čanke na policama“, priča Zorka za Srnu.

Na ognjištu u drvenoj kolibi je, prisjeća se, tinjala vatra, a blagi miris dima širio se i van te prostorije, pa je mrs žena iz ovih planinskih krajeva bio prepoznatljiv i po tome.

Ona se prisjeća da su imale „silu božiju mlijeka“, muzle dosta krava, cijela porodica brinula se o petneset grla goveda. „Imali smo više konja za rad na imanju, kao i svinja, dosta ovaca i živine, pa je kuća bila puna svega, dok je sada manje grla u štali“, ističe Zorka.

U to vrijeme, svekar i svekrva su „gonili mrs“ u Sarajevo i prodavali, a poslije je ona preuzela ovaj posao i prodavala „gdje god ima našeg naroda koji zna šta je zreli kajmak“, koji u ovim krajevima nazivaju i „slani“ i „skorup“.

„Nije bilo godine da nisam skupila oko 100 kilograma zrelog kajmaka i nikada se nije desilo da ne prodam sav mrs“, priča vrijedna domaćica.

Zorka žali što više ne muze ovce, jer je je kajmak ponajbolji kad se u kravlje doda i ovčije mlijeko.

Kilogram zrelog kajmaka košta 25 KM, a sitnog sira od prokuvanog mlijeka, u ovim krajevima poznatog kao torotan, šest KM.

Zorka napominje da je i čuvanje kajmaka i sitnog sira zahtjevan posao, jer ih često, napominje, treba „prepirati“.

Prema njenim riječima, skorup/kajmak i sir torotan čuvaju se na isti način u drvenim kačicama ili loncima, tako što se na krug od drveta stavlja kamen, a potom zalije prokuvanom i ohlađenom slanom vodom, koja mora često da se mijenja da do mrsa ne bi dospjele bakterije i da bi se sačuvao od spoljnih uticaja.

Zorka se i ovaj put na 56. regionalnoj poljoprivrednoj izložbi i sajmu u Rogatici radovala nagradama – kući je ponijela dvije.

Kako kaže, ne razmišlja o tome dokle se stiglo sa brendiranjem skorup/kajmaka, čime je ovaj seljački proizvod dobio veću cijenu, jer je to posao struke. NJeno je, navodi Zorka, da sakupi dobar i čist mrs, a kupac će se naći.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare