Podržati izlazak romanijskog skorup-kajmaka na evropsko tržIšte

0

SOKOLAC – Članicama Udruženja proizvođača romanijskog skorup-kajmaka potrebna su dodatna sredstva da bi dobile žig za ovaj proizvod i završile još nekoliko administrativnih procedura prije izlaska na evropsko tržište sa ovim autohtonim proizvodom, zaključeno je na sastanku ovog udruženja.

Šef Područne jedinice Sokolac, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Tanja Borovčanin kaže za Srnu da je završena registracija porijekla romanijskog skorup-kajmaka i da je Udruženje dobilo rješenje prije dva mjeseca od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

„Preostaje da se proizvođači mlijeka, odnosno članice Udruženja romanijski skorup-kajmak sada pojedinačno registruju u Institutu za intelektualno vlasništvo, kao nosioci imena porijekla romanijskog skorup-kajmaka, da bi mogli izaći na tržište“, kažu u Područnoj jedinici Sokolac.

U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi istakli su da će proizvođači ovog proizvoda na pijaci na Palama moći da prodaju kajmak, ali ne po cijenama koje garantuje žig i zaštita porijekla imena romanijskog skorupa.

Predsjednik Udruženja proizvođača romanijskog skorup-kajmaka Nada Maksimović kaža da sve članice udruženja treba da imaju potvrdu da se bave ovim vidom proizvodnje, te da izvrše hemijsku analizu svog proizvoda u odgovarajućoj laboratoriji.

„Za laboratorijsku analizu skorup-kajmaka potrebno je pojedinačno uplatiti po 165 KM, a za dobijanje žiga potrebno je da Udruženje uplatiti 1.500 KM, a ta sredstva sada nemamo“, navela je Maksimovićeva.

Ona kao i ostale članice Udruženje očekuju veće razumijevanje i pomoć od lokalnih vlasti u obezbjeđivanju uslova za proizvodnju romanijskog skorupa-kajmaka.

„Sada smo uspjeli dobiti rješenje Instituta za intelektualno vlasništvo BiH da se priznaje ime porijekla romanijskog skorup-kajmaka, a pred nama je još obaveza za koje su nam potrebna dodatna sredstva“, pojasnila je viši stručni saradnik za ruralni razvoj u Područnoj jedinici Sokolac, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Jelena Vlačić.

Ona dodaje da je ideja o zaštiti porijekla imena ovog proizvoda dobra, ali da treba još vremena i truda da se dođe do krajnjeg cilja – žiga ili zaštitinog znaka ovog autohtonog proizvoda, koji treba da se nađe na tržištu ujednačenog kvaliteta.

Vlačićeva je uvjerena je da će Udruženje uz pomoć zajednice istrajati na tom putu i poziva poljoprivrednike sa područja Han Pijeska, Sokoca i Rogatice da se priključe Udruženju proizvođača romanijskog skorup-kajmaka, posredstvom Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Inicijativa o zaštiti naziva proizvoda – romanijski, dimljeni, skorup-kajmak, pokrenuta je još 2005. godine. Eleborat o ovoj temi napisala je doktor Snježana Jovanović iz Beograda.

Forimarno je Udruženje proizvođača romanijskog skorup-kajmaka, koje okuplja 25 žena sa područja Han Pijeska, Sokoca i Rogatice

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare