Zarobljenici sa Trovrha držani u komorama silosa

0

ISTOČNO SARAJEVO – Svjedoci Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu danas su pred Okružnim sudom potvrdili da su u komorama Silosa u Kopačima vidjeli srpske vojnike koji su zarobljeni na releju Trovrh kod Goražda 1992. godine.

U nastavku suđenja četvorici bivših pripadnika takozvane Armije BiH, koji se terete za učešće u ubistvima ratnih zarobljenika, goraždanskih Srba 1992. godine, svjedok Rasim Dučić je naveo da je dovedeno osam, njemu nepoznatih ljudi.

„Silos je imao sedam komora u kojima je držana pšenica. Kada sam čuo da su dovedeni neki ljudi, išao sam sa narodom da ih vidim sa jedne platforme. Samo u jednoj komori bila su zatvorena dva zarobljenika, dok su ostali bili pojedinačno zatvoreni“, rekao je Dučić.

Svjedok je naveo da je od Edhema Pršljesa, koji je radio u Silosu, čuo da se jedan zarobljenik objesio za željeznu kuku koja je bila zakačena za beton.

„Obješeni je tu bio 24 časa, nakon čega je zbog vrućine prenesen na drugu stranu. Sutradan ga nije bilo, ne znam gdje je nestao“, rekao je ovaj osamdesetogodišnjak.

Svjedok Hajrudin Bejtić naveo je da, kao vojni obveznik, nije učestvovao u osvajanju Trovrha, jer je njegova jedinica bila na drugom položaju, ali da je svojim „tamićem“ odvezao zarobljene iz Silosa u MUP u Goraždu.

„Drugi dan sam saznao da su zarobljeni srpski vojnici, koje sam vidio u zasebnim komorama. Tu su bili četiri – pet dana, nakon čega mi je komandant bataljona Meho Drljević rekao da ih, uz obezbjeđenje, odvezem u MUP u Goraždu“, ispričao je Bejtić.

On je rekao da su zarobljene srpske vojnike, koji su bili vezani, zbog granatiranja iz bezbjednosnih razloga prevozili noću.

„Ispred MUP-a nas je dočekao Drljević, koji je vozio ispred nas i došao ranije. Zarobljenici i Ibrahim Drljević, Ragib Šogolj i Šemsudin Bejtić, koji su sa njima bili na karoseriji kao obezbjeđenje, izašli su iz `tamića`, koji sam pomjerio pored Drine“, rekao je Bejtić.

On je dodao da im niko nije rekao ko je preuzeo zarobljene, te da ih više nikada nije vidio, niti čuo nešto o njima.

Bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Ibrahim Drljević, potvrdio je da je učestvovao u prebacivanju zarobljenih srpskih vojnika iz Silosa u goraždanski MUP.

„Vidio sam ih kada su provedeni i dovedeni u Silos gdje su bili smješteni u nekoliko odvojenih ćelija. Poznavao sam Boška Lasicu, a čuo sam da se Klačar objesio. Mislim da su Silos čuvali stariji ljudi iz Civilne zaštite koji nisu bili naoružani“, izjavio je Drljević.

Svjedok je rekao da su zarobljenici prebačeni u Goražde iz bezbjednosnih razloga kako bi se izbjegli eventualni ekscesi koje su mogli izazvati građani koji su „svake noći dolazili u Silos po žito“.

„Dok smo išli prema Goraždu, nismo pričali sa zarobljenim. I njih i nas iz obezbjeđenja više je bilo strah da kamion ne bude pogođen, jer se granatiralo to područje. Inače, od ranije sam znao Boška Lasicu“, naveo je Drljević.

Po dolasku ispred Policijske stanice u Goraždu gdje ih je dočekao Meho Drljević, svjedok je rekao da su zbog granatiranja, zarobljene brzo uveli u hol u kojem je bilo nekoliko policajaca.

„Meho je otišao prema komandi brigade, a sa sprata je sišao Braco Bogunić koji je rekao da ljude koje smo dovezli neće primiti jer su vojni ratni zarobljenici. Kada se Meho vratio, došlo je do žučne rasprave između njih dvojice. Na kraju, Meho je rekao da `što se njega lično tiče, neka ih puste`“, ispričao je Drljević.

Svjedok je rekao da nakon toga više nikada nije vidio zarobljene, da optužene lično ne poznaje, ali da je neke viđao poslije rata.

Nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelja, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti za učešće u ubistvima ratnih zarobljenika, goraždanskih Srba 1992. godine – Boška i Đoke Lasice, NJegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Oni su zarobljeni u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, odvedeni u goraždansku policijsku stanicu, gdje su i ubijeni. Do sada su identifikovani samo Budimir Todorović i Tioslav Radović.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu 13. oktobra prošle godine, a Sud je potvrdio dva dana kasnije.

Suđenje će biti nastavljeno 16. juna.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare