Sporazum o asfaltiranju dvije ulice u Dobrom Polju

0

FOČA – Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i načelnik opštine Foča Radisav Mašić potpisali su Sporazum o sufinansiranju i realizaciji projekta asfaltiranja dvije ulice u povratničkom naselju Donje Polje, za koji je Ministarstvo obezbijedilo 40.000 KM iz redovnih budžetskih sredstava, dok će preostala sredstva obezbijediti lokalna zajednica.

Čordaš i Mašić razgovarali su danas o realizaciji projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja osiguranjem javnih stambenih rješenja.

Planirana je izgradnja stambenog objekta sa 20 stanova u koje će biti smješteni korisnici alternativnog smještaja, koji trenutno žive u objektu RMK „Miljevina“ u Foči, saopšteno je iz Ministarstva.

Ukupna vrijednost ovog projekta, kojim će biti obezbijeđen smještaj za 20 porodica, odnosno 44 lica, iznosi oko milion evra, od čega je Ministarstvo, posredstvom kreditnih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope, obezbijedilo 750.000 evra, dok je 250.000 evra doprinos lokalne zajednice koja je obezbijedila i lokaciju za izgradnju stambenog objekta.

Dogovoreno je da u predstojećim danima budu usaglašeni preostali detalji u vezi sa pripremom projektne dokumentacije, da bi se što prije krenulo u sljedeće faze projekta.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji projekta obnove stambenih jedinica za raseljena lica u BiH, koji se finansira iz kreditnih sredstava Saudijskog fonda za razvoj, a kojim će na prostoru Foče biti obezbijeđeni stanovi za 20 interno raseljenih lica čija je ukupna planirana vrijednost oko 600.000 KM.

Konstatovano je da će uskoro biti raspisan tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Čordaš je podsjetio da je prvim talasom Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja planirana izgradnja 15 stambenih jedinica za bošnjačke povratnike u Foču, a ukupna vrijednost radova je oko 450.000 KM.

On je rekao da je projektno-tehnička dokumentacija za ove stambene jedinice završena, te da će uskoro biti raspisan javni poziv za izvođača radova.

Čordaš je dodao da je u okviru trećeg talasa ovog programa, koji je u pripremi, u Foči planirana izgradnja stambenog objekta sa 12 stanova.

Načelnik opštine Foča izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, posebno projektom rekonstrukcije stambenog fonda kojim su u Foči prošle godine obezbijeđena trajna stambena rješenja za 11 interno raseljenih porodica.

Čordaš i Mašić saglasni su da dosadašnja uspješna saradnja treba biti nastavljena da bi, realizacijom ovih projekata, bila obezbijeđena trajna stambena rješenja i što bolji uslovi za ugrožena lica iz kategorije izbjeglica, raseljenih lica i povratnika na prostoru Foče.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Odjeljenja za obnovu i rekonstrukciju u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Nebojša Ćevriz.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare