Zakonita kupovina poslovne zgrade u Andrićgradu

0

BANJALUKA – Uprava “Hidroelektrana na Drini” Višegrad istakla je da je poslovna zgrada tog preduzeća u Andrićgradu kupljena u skladu sa zakonom, direktnom pogodbom na osnovu svih relevantnih procjena njene vrijednosti.

“Analize su pokazale da cijena izgradnje planirane poslovne zgrade na Trgu palih boraca, koja je onemogućena zbog ograničenja Međunarodnog savjeta za spomenike i cjeline, ne bi bila niža od one koliko je plaćena zgrada u Andrićgradu, jer bi se morao urediti trg i okolni prostor”, saopšteno je iz Uprave “Hidroelektrana na Drini” povodom optužbi narodnog poslanika u parlamentu Srpske Miroslava Kojića u vezi sa kupovinom poslovne zgrade u Andrićgradu i Projekta sanacije brane.

Iz Uprave poručuju da su ponosni što se njihove poslovne prostorije nalaze u Andrićgradu, koji predstavlja kompleks od posebnog interesa za Višegrad i Republiku Srpsku, što i dokazuju posjete poznatih ličnosti i mnogobrojnih turista iz cijelog svijeta.

“Dobili smo zgradu koja se može smjestiti u bilo koji evropski grad, što nam potvrđuju svi oni koji nas posjete ovdje u novim prostorijama”, ističu u Upravi “Hidroelektrana na Drini”.

U ovom preduzeću su pojasnili da su organi “Hidoelektrana na Drini” proveli kompletnu zakonsku proceduru prilikom kupovine poslovne zgrade, pri čemu je prethodno procjenu izvršila renomirana svjetska procjeniteljska kuća, kao i sudski vještak, a izvršena je i studija opravdanosti, uz komparativnu analizu sa drugim mogućim opcijama.

“Druga je priča što narodni poslanik pokušava, po ugledu na profesora /Emira/ Kusturicu, da pravi turistički kompleks na Trgu palih boraca u svrhu čega je lokalna vlast, čiji je lider Kojić, potrošila šest miliona narodnih para, a da ništa novo nije stvorila u Višegradu, izuzev zadovoljenja ličnih sujeta”, tvrde u Upravi.

Osvrćući se na Projekat sanacije procjeđivanja, iz Uprave su pojasnili da je riječ o složenom i jedinstvenom projektu u Evropi, te da se problem pojavio još tokom izgradnje objekta, a za 24 godine rada gubici su se uvećavali.

Nakon tri godine istraživanja i izrade projekta sanacije ova uprava je, kako se navodi, smogla snage da donese odluku da se taj problem i riješi.

“Osim dodatnog obezbjeđenja stabilnosti brane, dobićemo znatne efekte na povećanju proizvodnje električne energije. Na međunarodnom tenderu posao je dobio konzorcijum `Štrabag-Ziblin` iz Austrije, a ne `Niskogradnja` koja je jedan od podizvođača, kojeg je izabrao strani glavni izvođač, tako da `Hidroelektrane na Drini` nemaju nikakve direktne veze sa njima, kako to poslanik iznosi”, ističu u Upravi.

U “Hidroelektranama na Drini” navode da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, u skladu sa projektom čiju realizaciju stručno, osim nadzora Uprave, prati i Institut “Jaroslav Černi” iz Beograda.

“Ova uprava je u toku pet godina svoga rada ostvarila kumulativnu dobit u iznosu od 37.455.550 KM, a prethodnih 11 godina, od 1998. do 2009. godine, ostvarena je kumulativna dobit od 5.893.810 KM”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave poručuju, ukoliko se ovakve optužbe ponove, da će “Hidroelektrane na Drini” tražiti zaštitu na sudu i dokazati da nije riječ o kriminalnim poslovima, već o domaćinskom odnosu prema povjerenoj imovini i poslovanju, što potvrđuju i rezultati poslovanja posljednjih godina i najveća investiciona ulaganja od početka rada, koji su poznati javnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments