Za unapređenje lokalnog razvoja 20 miliona dolara

0

Američka agencija za međunarodni razvoj / USAID / i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju / SIDA / danas su u Sarajevu potpisali memorandum o razumijevanju sa 11 partnerskih opština iz Republike Srpske i Federacije BiH / FBiH / u okviru zajedničkog projekta unapređenja lokalnog razvoja vrijednog 20 miliona dolara.

Memorandum su potpisali direktor misije USAID u BiH Dejvid Bart, u ime Side savjetnik Ambasade Švedske u BiH Pele Person, te načelnici opština Goražde, Ilidža, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Novo Sarajevo, Pale, Stari Grad, Visoko, Vogošća i Zenica.

Ovom prilikom USAID BiH, švedska Ambasada i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju / GIZ / ozvaničili su zajedničku saradnju na aktivnostima usmjerenim ka održivom ekonomskom razvoju lokalnih zajednica u BiH putem aktivnosti programa sertifikacije gradova i opština.

Bart je naglasio da je glavni cilj USAID / Sida projekta unapređenja lokalnog razvoja, koji je počeo 2013. a završava 2018. godine, podrška lokalnim zajednicama u ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

„Građani očekuju da otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje investicija bude prvi prioritet“, rekao je on.

Bart kaže da je neophodno kontinuirano promovisati i pružati adekvatnu podršku preduzetnicima i odgovarati na potrebe privatnog sektora za adekvatnom radnom snagom i unapređenjem poslovnog okruženja.

Person je naglasio da kontinuirano visoka stopa nezaposlenosti značajno narušava mogućnost ekonomskog oporavka lokalnih zajednica.

„Lokalne zajednice moraju iskoristiti svoje jedinstvene prednosti kako bi zadržale postojeće i privukle nove investicije“, rekao je on.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da je cilj ovog projekta osposobljavanje kadrova u lokalnim zajednicama koji rade na podršci razvoju opštine.

On je naglasio da projekat predviđa i razvoj preduzetničke infrastrukture, otvranje malih i mikro preduzeća i kreiranje novih radnih mjesta.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da ova opština sa Sidom već realizuje projekat upravljanja čvrstim otpadom, putem kojeg će biti obezbijeđena donacija za lokalno komunalno preduzeće.

Kovačević je naglasio da ovaj projekat treba da podigne nivo javne usluge lokalne zajednice da se efikasnije koriste resursi i privuku potencijalni investitori.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je da od ovog projekta očekuje da razvije postojeće kapacitete na najbolji način i da pomogne svima koji su zainteresovani da se bave biznisom.

„Cilj je da privučemo investitore i da se pomogne da ova ekonomska kriza , koja razara društvo, bude što prije prevaziđena „, rekao je Kovač.

On se nada da će tokom provođenja ovih projekata doći do otvaranja novih radnih mjesta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare